Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kvôli Chameneího karikatúram uzavrel Irán francúzsky inštút

Na archívnej snímke duchovný vodca Iránu Sajjid Alí Chámeneí. Foto: TASR/AP

Teherán si už v stredu predvolal francúzskeho veľvyslanca, ktorému tlmočil pobúrenie nad "urážlivými a nemravnými" karikatúrami ajatolláha Chameneího.

Teherán 5. januára (TASR) — Iránske úrady uzavreli francúzsky výskumný inštitút v Teheráne na protest proti karikatúram najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího, ktoré v stredu zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

Teherán si už v stredu predvolal francúzskeho veľvyslanca, ktorému tlmočil pobúrenie nad "urážlivými a nemravnými" karikatúrami ajatolláha Chameneího. Zároveň pohrozil, že Paríž môže očakávať "ráznu" reakciu iránskej vlády.

Francúzska vláda sa ku krokom Iránu bezprostredne nevyjadrila.

"V rámci prehodnocovania vzťahov s Francúzskom v oblasti kultúry a skúmania perspektívy pokračovania francúzskych kultúrnych aktivít v Iráne ministerstvo ukončuje činnosť Francúzskeho výskumného inštitútu v Iráne, čo je prvý krok," uvádza sa v štvrtkovom vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Hovorca ministerstva vyhlásil, že "Francúzsko nemá právo pod zámienkou slobody prejavu urážať moslimské krajiny a národy v záležitostiach, ktoré sú pre nich posvätné". Teherán podľa neho žiada od francúzskej vlády vysvetlenie a odsúdenie "neakceptovateľného správania francúzskeho časopisu".

Charlie Hebdo publikoval vo svojom stredajšom mimoriadnom vydaní desiatky karikatúr Chameneího, ktorý je najvyšším náboženským aj politickým predstaviteľom islamského režimu v Teheráne. Kresby vytvorili rôzni autori v rámci súťaže, ktorú časopis vyhlásil s cieľom podporiť súčasnú vlnu protivládnych protestov v Iráne.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v stredu po zverejnení karikatúr vyhlásilo, že "nedovolí francúzskej vláde prekračovať hranice".

Francúzska vláda pri podobných udalostiach zvykne zdôrazňovať, že vláda nenesie zodpovednosť za obsah publikovaný médiami, keďže Francúzsko si ctí slobodu prejavu.

Charlie Hebdo publikoval výsledky súťaže karikaturistov v špeciálnom vydaní pri príležitosti nadchádzajúceho výročia smrtiaceho útoku na parížsku redakciu tohto magazínu zo 7. januára 2015, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a desať zranených. Prihlásili sa k nemu militanti z al-Káidy, ktorí ho vykonali ako pomstu za to, že časopis zverejnil karikatúry proroka Mohameda.