Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Do Ruska bolo unesených najmenej 11.000 ukrajinských detí

Pohľad na budovy poškodené ostreľovaním s pravoslávnou cirkvou v pozadí v oslobodenej dedine Shchurove, Donecká oblasť, Ukrajina. Foto: TASR/AP

Ruská armáda i úrady potvrdzujú, že deti z Ukrajiny sú prevážané do Ruska, píše DPA. Tvrdia pritom, že deti sú prevážané do bezpečia z bojových zón či prišli do Ruska na liečenie alebo zotavenie.

Kyjev 15. novembra (TASR) - Ukrajina hľadá medzinárodnú pomoc pri vrátení tisícok detí, ktoré boli na základe tvrdení Kyjeva unesené do Ruska. Ide o najmenej 11.000 detí, ktorých mená sú známe, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pravidelného videopríhovoru v noci na utorok. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Sú to však len tie (deti), o ktorých vieme. V skutočnosti ich bolo unesených viac," podotkol.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta v Kyjeve Andrij Jermak v pondelok v súvislosti s touto otázkou vystúpil na veľkej online konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres i veľvyslanci krajín skupiny G20, ktorá sa v súčasnosti stretáva na výročnom summite v Indonézii.

"Naším cieľom je zastaviť násilné únosy alebo deportácie detí z Ukrajiny do Ruskej federácie," povedal Jermak. Musí sa podniknúť všetko pre to, aby sa tieto deti vrátili späť a opätovne sa zjednotili so svojimi rodinami.

Ruská armáda i ruské úrady potvrdzujú, že deti z Ukrajiny sú prevážané do Ruska, píše DPA. Tvrdia pritom, že deti sú prevážané do bezpečia z bojových zón či prišli do Ruska na liečenie alebo zotavenie. Objavili sa pritom aj správy, že ukrajinské deti sú v Rusku ponúkané na adopciu.