Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev je pripravený na výmenu vojnových zajatcov

Ukrajinskí vojaci, ktorí niekoľko týždňov odolávali útokom ruských síl v oceliarniach Azovstaľ, sedia po evakuácii z oceliarní v autobuse v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol v piatok 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Zelenského je v súčasnosti veľmi dôležité, aby "svet v žiadnom prípade Rusko neprehováral", ale vyvíjal politický tlak "prostredníctvom akýchkoľvek pák".

Davos/Kyjev 24. mája (TASR) - Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Kyjev je pripravený na výmenu vojnových zajatcov s Ruskom, a vyzval spojencov Ukrajiny, aby v tejto veci vyvíjali tlak na Rusko.

Zelenskyj to povedal v pondelok počas online rozhovoru v Ukrajinskom dome v Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum, uviedla agentúra Reuters.

Výmenu zajatcov označil Zelenskyj za "humanitárny moment a veľmi politické rozhodnutie, ktoré závisí od podpory mnohých štátov".

Informoval, že Ukrajina do vyjednávania o prepustení ukrajinských zajatcov zapojila Organizáciu Spojených národov, Švajčiarsko, Izrael a "veľa, veľa krajín". Uviedol však, že tento proces je veľmi komplikovaný.

Podľa Zelenského je v súčasnosti veľmi dôležité, aby "svet v žiadnom prípade Rusko neprehováral", ale vyvíjal politický tlak "prostredníctvom akýchkoľvek pák". Zelenskyj v tejto súvislosti spomenul obchodovanie s Ruskom či ropné embargo.

Apeloval na aktivizáciu procesu výmeny ukrajinských vojakov za ruských, pričom zdôraznil: "Nepotrebujeme ruských vojakov, potrebujeme len našich". Dodal: "Sme pripravení na výmenu hoci aj zajtra."

Agentúra Reuters pripomenula, že po tom, ako ruské jednotky dobyli väčšinu územia juhoukrajinského prístavného mesta Mariupol začali 16. mája skladať zbrane a vzdávať sa aj obrancovia poslednej bašty ukrajinského odporu v meste, ktorí celé týždne odolávali ruskej presile v oceliarenskom komplexe Azovstaľ.

Ukrajina tento proces označuje za ich evakuáciu a v súlade s dohodami očakáva ich skorú výmenu za ruských vojnových zajatcov.

Rusko však týchto vojakov považuje za svojich zajatcov a podľa vyhlásení viacerých ruských politikov ich dokonca plánuje súdiť.

Reuters dodal, že Rusko pred tromi mesiacmi, 24. februára, spustilo na území Ukrajiny tzv. "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej cieľom je "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Kyjev a Západ označili tieto ciele Moskvy za falošnú zámienku pre obsadenie územia iného nezávislého štátu.

Rusko sa v posledných týždňoch sústreďuje na bojové operácie na východe Ukrajiny, kde sa snaží obkľúčiť ukrajinské jednotky a zmocniť sa celých území Doneckej a Luhanskej oblasti. Na časti územia týchto regiónov proruskí separatisti v roku 2014 vyhlásili samozvané tzv. ľudové republiky. Kyjev ich považuje za svoje "dočasne okupované územia".