Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjev má dôkazy,že na deportácii detí z Ukrajiny sa podieľa Bielorusko

Muži kontrolujú svoju kanceláriu, ktorú zasiahol dron počas nočného útoku ruskej armády v Kyjeve v nedeľu 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

Na brífingu v Kyjeve to v stredu vyhlásil komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Kyjev/Londýn 1. júna (TASR) - Ukrajina má dôkazy, že na deportáciách ukrajinských detí, rukojemníkov z radov civilistov i vojnových zajatcov sa priamo podieľajú aj bieloruské orgány. Na brífingu v Kyjeve to v stredu vyhlásil komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

S odvolaním sa na agentúru Ukrinform o tom informovala britská TV stanica Sky News. Aj podľa tlačovej agentúry Reuters ukrajinská generálna prokuratúra v súčasnosti vyšetruje možnú úlohu Bieloruska v nezákonnom transfere ukrajinských detí z území okupovaných Ruskom.

V správe exilových členov bieloruskej opozície sa tvrdí, že do rekreačných táborov a sanatórií v Bielorusku bolo proti svojej vôli odvezených 2150 ukrajinských detí vrátane sirôt vo veku od šesť do 15 rokov.

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu informoval, že od rozpútania vojny voči Ukrajine Rusko z jej územia nezákonne odviedlo takmer 20.000 detí, informovala BBC s tým, že Kostin to oznámil na tlačovej konferencii v predvečer Medzinárodného dňa detí.

K svojim rodinám na Ukrajinu sa doteraz vrátilo len 371 z nich.

Ukrajinská detská ombudsmanka Daria Herasymčuková uviedla, že keďže časť Ukrajiny je pod ruskou okupáciou a kyjevské úrady tam nemajú prístup, unesených môže byť niekoľko stoviek tisíc detí.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského štát nemá informácie o 180.000 ukrajinských deťoch, ktoré boli na Ruskom okupovanom území.

Podľa Kostina sa v súčasnosti vyšetruje viac ako 2900 trestných činov spáchaných ruskou armádou na deťoch.

V statuse zverejnenom generálnou prokuratúrou na platforme Telegram sa tiež uvádza, že vo vojne rozpútanej Ruskom zahynulo najmenej 483 detí a 989 ich bolo zranených.

Táto bilancia však nezahŕňa väčšinu detí zabitých alebo zranených v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol a na ďalších územiach, ktoré v súčasnosti okupujú ruské jednotky.

Budúcnosť Ukrajiny musí nevyhnutne zahŕňať návrat všetkých ukrajinských detí domov, uviedol Kostin s tým, že Ukrajina v záujme toho spolupracuje s justičnými orgánmi v zahraničí. Zdôraznil súčasne "nevyhnutnosť trestu pre všetkých, ktorí spáchali zločiny na deťoch".

Ombudsman Lubinec pripomenul, že "Rusko unáša ukrajinské deti od roku 2015. Nikto nevie, kde tieto deti sú a čo sa s nimi stalo". Dodal, že presuny detí z jednej etnickej skupiny do druhej sa označujú za genocídu.

Medzinárodný trestný súd vydal 17. marca zatykač na prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Obaja sú podozriví z nezákonnej deportácie detí z okupovaných častí Ukrajiny do Ruska.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo 27. apríla rezolúciu, v ktorej deportáciu ukrajinských detí označilo za genocídu.