Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Kyjev navrhne v čase pravoslávnej Veľkej noci prímerie v Donbase

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z porušovania prímeria v oblasti tzv. kontaktnej línie sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu v Donbase. Hlásia aj používanie zbraní, na ktorých zákaze sa už dávnejšie dohodli.

Kyjev 3. apríla (TASR) - Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala za posledných 24 hodín 225 prípadov porušenia prímeria v Doneckej oblasti a 31 takýchto prípadov v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra Ukrinform.

Z porušovania prímeria v oblasti tzv. kontaktnej línie sa navzájom obviňujú obe strany konfliktu v Donbase. Hlásia aj používanie zbraní, na ktorých zákaze sa už dávnejšie dohodli.

Ukrajina tento týždeň upozorňovala na presuny ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach, v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami a upozorňovala aj na ostreľovanie pozícií ukrajinskej armády.

Tlačová služba milícií samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zasa v sobotu podľa agentúry Interfax oznámila, že ukrajinské ozbrojené sily rozmiestňujú zbrane a vojenské vybavenie v obývaných oblastiach obcí nachádzajúcich sa blízko kontaktnej línie na Donbase.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Interfax aj z Donecka hlásia, že ukrajinská armáda zosilnila ostreľovanie Donbasu a aj tam zaznamenávajú zvýšenie napätia pozdĺž kontaktnej línie.

Ukrajinský exprezident Leonid Kravčuk, ktorý vedie ukrajinskú delegáciu na rokovaniach tzv. kontaktnej skupiny, pred niekoľkými dňami podľa agentúry TASS informoval, že na najbližšom zasadnutí - 14. apríla - Kyjev navrhne vyhlásiť veľkonočné prímerie.

Sviatok Ježišovho zmŕtvychvstanie sa na Ukrajine, v Bielorusku a Rusku sa bude sláviť 2. mája.