Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kyjev obvinil Putina, že chce do vojny zatiahnuť ďalšie strany

Ruský prezident Vladimir Putin sedí na simulátore vrtuľníka Mi-171A2 v leteckom výcvikovom stredisku, východné Rusko, utorok 14. marca 2023. Foto: TASR/AP

Obvinenie prišlo krátko po oznámení Washingtonu, že americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po zrážke s ruskou stíhačkou Su-27 v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Kyjev 15. marca (TASR) - Kyjev obvinil v stredu ruského prezidenta Vladimira Putina z pokusu rozšíriť konflikt na Ukrajine o ďalšie strany, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Obvinenie prišlo krátko po oznámení Washingtonu, že americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po zrážke s ruskou stíhačkou Su-27 v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Tento incident bol podľa stredajšieho vyhlásenia Kyjeva "vyprovokovaný Ruskom" a Putin týmto spôsobom "signalizoval pripravenosť rozšíriť konflikt (na Ukrajine) tak, aby sa do neho zapojili aj ďalšie strany," napísal na sociálnych sieťach tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

Putin hrá podľa Danilova na Ukrajine "vabank" a jeho taktikou je "neustále zvyšovanie stávok" s nádejou, že sa zmenia okolnosti, ktoré pre neho momentálne nie sú priaznivé.

Americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po tom, ako sa podľa tvrdení Pentagónu v medzinárodnom vzdušnom priestore zrazil s ruskou stíhačkou Su-27. Podľa Pentagónu dron v čase incidentu vykonával v rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že ruské stíhačky do žiadneho fyzického kontaktu s americkým dronom neprišli, nepoužili svoje zbraňové systémy a bezpečne sa vrátili na svoju základňu. Operátori amerického dronu podľa Moskvy vykonali príliš prudký manéver, čo spôsobilo stratu výšky stroja a jeho zrútenie do mora.