Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kyjev obvinil ruské jednotky z vojnového zločinu v dedine pri Charkove

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Charkovská polícia i svedkovia informovali, že ostreľovanie si vyžiadalo štyri obete a dvoch zranených, pripomína AFP s tým, že nezrovnalosť nebolo možné bezprostredne vysvetliť.

Kyjev 12. mája (TASR) - Z ostreľovania obytného domu tankom v dedine Stepanki na východe Ukrajiny obvinili ruských vojakov vo štvrtok ukrajinské úrady a svedkovia, ktorí poskytli rozhovory pre agentúru AFP.

Pri spomínanom ostreľovaní prišlo o život niekoľko civilistov.

K incidentu podľa AFP došlo ešte 27. marca v dedine Stepanki pri druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov. Ruské okupačné jednotky podľa výpovedí svedkov spustili paľbu z tanku na dom, pričom zahynuli dvaja muži a jedna žena, uviedla na platforme Telegram ukrajinská generálna prokuratúra.

Charkovská polícia i svedkovia informovali, že ostreľovanie si vyžiadalo štyri obete a dvoch zranených, pripomína AFP s tým, že nezrovnalosť nebolo možné bezprostredne vysvetliť. Prokuratúra však uviedla, že sa začalo vyšetrovanie v prípade vojnového zločinu a úkladnej vraždy.

Svedkovia pre AFP spresnili, že šesť ľudí, ktorí v spomínanom dome žili, sa v čase, keď sa priblížil ruský tank, nachádzali na dvore a pili čaj. "Začali vchádzať do domu, aby sa ukryli," uviedla Oľha Karpenková (52), ktorej dcéra bola medzi obeťami na životoch. Tank zamieril a vystrelil na nich vo chvíli, keď vchádzali do domu.

"Štyria ľudia zomreli, dvaja utrpeli zranenia. Moja dcéra zomrela po zásahu šrapnelom, ktorý jej zozadu poranil hlavu," uviedla Karpenková.

Susedia pochovali mŕtvych obyvateľov domu v záhrade. Po tom, čo dedinu opätovne ovládli ukrajinské jednotky, ich v stredu exhumovali, píše AFP.

Odkedy Moskva 24. februára spustila rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, Kyjev obvinil ruské jednotky z viacerých vojnových zločinov v mestách, ktoré okupovali – vrátane vrážd, mučenia a znásilňovania.

Stanica CNN zverejnila vo štvrtok zábery z bezpečnostnej kamery, na ktorých sú podľa nej dvaja ukrajinskí civilisti zastrelení ruskými vojakmi od chrbta v polovici marca pri predajni áut neďaleko Kyjeva.