Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev odmietol ruské ultimátum na kapituláciu v Mariupole

Na satelitnej snímke z Planet Labs PBC horia viaceré civilné budovy počas ruských tokov v Mariupole na Ukrajine v nedeľu 20. marca 2022. Foto: TASR/AP

Nebude žiadna kapitulácia, žiadne zloženie zbraní, povedala podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Kyjev 21. marca (TASR) – Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupol na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AP.

"Nebude žiadna kapitulácia, žiadne zloženie zbraní," povedala podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková v noci na pondelok pre spravodajský server Ukrajinska pravda. Podľa jej slov o tomto stanovisku už informovali ruskú stranu. Vereščuková súčasne žiadala ruskú armádu o otvorenie humanitárnych koridorov do zničeného prístavného mesta.

Rusko v nedeľu večer vyzvalo ukrajinské jednotky v Mariupole, aby zložili zbrane a mesto v pondelok dopoludnia opustili. Na to bude od 10.00 do 12.00 h moskovského času (8.00 až 10.00 h SEČ) vytvorený koridor, oznámil podľa štátnych médií predstaviteľ ruského ministerstva obrany Michail Mizincev.

Rusko podľa jeho slov navrhlo Ukrajine plán, na základe ktorého by z Mariupola mohli v zmienenom čase odísť ukrajinskí vojaci a "zahraniční žoldnieri", a to "bez zbraní a munície" a trasou dohodnutou s Ukrajinou.

Matka objíma svojho syna, ktorý ušiel z obliehaného mesta Mariupoľ a v nedeľu 20. marca 2022 dorazil na železničnú stanicu v Ľvove na západe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP


Kyjev by mal na ruský návrh reagovať "oficiálnou písomnou odpoveďou" do 5.00 h moskovského času (3.00 h SEČ), doplnil Mizincev. Ruská armáda adresovala ukrajinskej strane návrh formou listu s ôsmimi stranami, píše DPA.

"Namiesto toho, aby ste strácali čas osemstranovým listom, by ste mali jednoducho otvoriť koridor," reagovala Vereščuková, ktorá podľa agentúry AP ruské vyhlásenie označila za "manipuláciu".

V ruskom návrhu sa podľa staníc BBC a Sky News tiež uvádza, že po evakuácii vojakov by od 12.00 h moskovského času (10.00 h SEČ) mohli do Mariupola bezpečne prichádzať humanitárne konvoje s potravinami, liekmi a ďalšími zásobami, pričom z mesta by zároveň mohli odchádzať tisíce civilistov, a to na západ alebo na východ.