Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjev odovzdal zoznam svojich vážne chorých alebo zranených zajatcov

Ukrajinskí vojaci strieľajú zo 120 mm mínometu na ruské pozície na frontovej línii pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajina podľa neho momentálne nemá žiadne správy o tom, kde sa títo zajatci nachádzajú a v akom sú zdravotnom stave.

Kyjev/Londýn 24. januára (TASR) — Ukrajina odovzdala Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov a žiada ruskú stranu, aby ho verifikovala. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Ukrajina podľa neho momentálne nemá žiadne správy o tom, kde sa títo zajatci nachádzajú a v akom sú zdravotnom stave. Dodal, že verifikácia tohto zoznamu, ako aj zoznamu zranených a chorých ruských zajatcov, ktorý by predložila Moskva, budú predmetom ďalších rokovaní.

Pomoc v tejto záležitosti ponúka Turecko, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan sa ujal vyjednávacej misie.

"Preto dúfam, že sa vec pohne dopredu a Ukrajinci sa budú môcť vrátiť do svojej vlasti," napísal ombudsman v statuse na platforme Telegram.

Lubinec spresnil, že Kyjev chce, aby sa vrátil každý ukrajinský zajatec — aj tí, ktorí sú v ruskom zajatí od roku 2014, keď Rusko po medzinárodne neuznanom referende anektovalo Krymský polostrov a zintenzívnilo svoju prítomnosť v ruskojazyčných oblastiach na východe Ukrajiny.