Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev: OSN je pripravená pomôcť v Chersonskej oblasti

Na snímke zaplavené domy po zničení Kachovskej priehrady v ukrajinskej obci Korsunka 7. júna 2023. Kachovskú priehradu na Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti v noci na utorok 6. júna 2023 zasiahol výbuch, ktorý ju takmer úplne zničil. Ukrajina a Kremeľ sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti. Foto: FOTO TASR/AP

Podmienkou OSN na okamžité vyslanie humanitárnych pracovníkov do postihnutých oblastí sú bezpečnostné záruky od Moskvy i Kyjeva.

Kyjev 8. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov (OSN) súhlasila s nasadením humanitárnych pracovníkov na pomoc pri záplavách v Chersonskej oblasti, ak jej Rusko zaručí bezpečný prístup. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

O pomoci pri záchranných prácach v zaplavených oblastiach, po pretrhnutí Kachovskej priehrady rokoval šéf ukrajinskej diplomacie s koordinátorkou humanitárnej pomoci OSN na Ukrajine Denise Brownovou.

Podmienkou OSN na okamžité vyslanie humanitárnych pracovníkov do postihnutých oblastí sú bezpečnostné záruky od Moskvy i Kyjeva. Ukrajina ich už OSN garantovala, čaká sa však na Rusko, píše sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Kachovská priehrada na rieke Dneper v Ruskom okupovanej časti juhoukrajinskej Chersonskej oblasti sa pretrhla v utorok skoro ráno. Moskva i Kyjev sa navzájom obviňujú z jej zničenia.

Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z ostreľovania postihnutých oblastí počas evakuácie obyvateľov zo zatopených budov.