Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kyjev oznámil, že identifikoval ukrajinského vojnového zajatca z videa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Video zachytáva zadržaného ukrajinského bojovníka, ako stojí v plytkom zákope, fajčí a keď povie "Sláva Ukrajine", zastrelia ho.

Kyjev 7. marca (TASR) - Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala zajatého vojaka, ktorého zastrelenie niekto nafilmoval a toto video sa potom rozšírilo na sociálnych sieťach. Prípad vyvolal hnev ľudí a predstavitelia Ukrajiny ho začali vyšetrovať. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Video zachytáva zadržaného ukrajinského bojovníka, ako stojí v plytkom zákope, fajčí a keď povie "Sláva Ukrajine", zastrelia ho.

Slová, ktoré povie údajne zadržaný a zastrelený ukrajinský vojak, sa začali šíriť v sociálnych médiách v pondelok. Vysokopostavení predstavitelia v Kyjeve pripísali smrť vojaka ruskej armáde a žiadajú spravodlivosť.

"Podľa predbežných údajov je zabitým mužom vojak 30. samostatnej mechanizovanej brigády Tymofij Mykolajovyč Šadura," napísala v utorok ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram.

Vojak bol nezvestný od 3. februára, zmizol počas bojov neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

"Konečné potvrdenie jeho totožnosti sa môže urobiť až po vrátení tela," dodala armáda.

Kyjev uviedol, že pozostatky zabitého vojaka lokalizovali na území v súčasnosti ovládanom ruskými silami.

Agentúra AFP nedokázala nezávisle overiť, kde a kedy bolo video nafilmované, a ani to, či zachytáva ukrajinského vojnového zajatca, ako naznačujú ukrajinskí predstavitelia a užívatelia sociálnych sietí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore k Ukrajincom v pondelok večer povedal, že video zachytáva, ako ruské sily "surovo zabíjajú" ukrajinského vojaka. "Nájdeme tých vrahov," zaviazal sa.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už predtým vyzval Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu, aby videozáznam vyšetril.

Moskva a Kyjev sa počas rok trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu pri viacerých príležitostiach navzájom obvinili zo zabíjania vojnových zajatcov, uviedla AFP.