Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Kyjev poprel správu WSJ o podozrení na otravu počas mierových rokovaní

Členovia ukrajinskej delegácie, námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Mykola Tochyckyj (vľavo), ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov (druhý zľava), šéf ukrajinského parlamentného klubu vládnucej strany Sluha ľudu Davyd Arachamija (tretí zľava) , poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak (štvrtý zľava), členovia ruskej delegácie - ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov (piaty sprava), poslanec ruskej štátnej Dumy Leonid Sluckij (štvrtý sprava), hlavný vyjednávač a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij (tretí sprava), námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin (druhý sprava) a námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko počas rusko-ukrajinských mierových rozhovorov na bieloruskej strane Bielovežského pralesa - národného parku ležiaceho pri poľsko-bieloruských hraniciach 7. marca 2022. Foto: TASR/AP

Správy o údajnej otrave "chemickými zbraňami" sa objavili deň pred plánovaným obnovením rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom v Istanbule.

Kyjev 28. marca (TASR) - Členovia ukrajinskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na mierových rozhovoroch s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine, popreli správy o tom, že by sa stali obeťou útoku chemickými zbraňami. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Všetci členovia delegácie sa cítili dobre, povedal v pondelok podľa miestnych médií poradca ukrajinského prezidenta a hlavný vyjednávač Mychajlo Podoľak. "V informačnej sfére je momentálne veľa špekulácií, rôznych konšpiračných teórií a prvkov tej či onej informačnej hry," povedal Podoľak.

"Som v poriadku. Toto je moja odpoveď na všetky klebety, ktoré sa šíria. Prosím, neverte žiadnym neovereným informáciám. Aj u nás prebieha informačná vojna," uviedol krymskotatársky zákonodarca Rustem Umerov, ktorý sa spolu s ruským oligarchom Romanom Abramovičom a ďalším ruským podnikateľom zúčastnil na rokovaniach.

Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že príčinou zdravotných problémov mohli byť "environmentálne" faktory a nie "otrava".

Denník Wall Street Journal (WSJ) v pondelok informoval, že členov ukrajinskej delegácie vrátane ruského oligarchu Romana Abramoviča začiatkom marca zrejme priotrávili. Informáciu neskôr pre televíziu BBC potvrdila aj Abramovičova hovorkyňa.

Správy o údajnej otrave "chemickými zbraňami" sa objavili deň pred plánovaným obnovením rokovaní medzi Moskvou a Kyjevom v Istanbule.