Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kyjev potvrdil, že povstalci na Ukrajine majú zbrane z Krymu

Minister obrany Českej republiky Martin Stropnický. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa Stropnického minister Kovaľ naznačil, že Kyjev sa nebráni užším kontaktom s Ruskou federáciou a jej zapojeniu do mierových rozhovorov.

Brusel 3. júna (TASR) - Česká republika podporuje návrh slovenského ministra obrany Martina Glváča, aby sa zasadnutia ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) počas slovenského predsedníctva tejto skupiny rozšírili aj o zástupcu Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister obrany ČR Martin Stropnický.

Minister v rámci zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli pripomenul, že stretnutia ministrov zo skupiny V4 sa bežne rozširujú o predstaviteľov iných krajín, Slovinska, Chorvátska či Slovinska, tak nápad prizvať rezortného kolegu z Ukrajiny na takúto schôdzu je dobrý nápad.

Stropnický dodal, že šéf ukrajinského rezortu obrany Mychajlo Kovaľ dnes v Bruseli na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina výstižne pomenoval, čo sa deje na východe Ukrajiny, a poskytol niekoľko zaujímavých detailov.

"Povedal, kto sú jednotky separatistov, ako sú vyzbrojení. Mimochodom, väčšinou sú vyzbrojení zbraňami z Krymu. To, čo tam zrekvirovali, teraz putuje do teroristických rúk na východe Ukrajiny," zhodnotil Stropnický vystúpenie ministra Kovaľa.

Stropnický dodal, že sa svojho ukrajinského rezortného kolegu priamo pýtal, či vláda v Kyjeve podporuje názory tých krajín NATO, ktoré tvrdia, že do rozhovorov o upokojení situácie na východe Ukrajiny musí byť priamo zapojená aj Ruská federácia. Pretože pre ďalších členov aliancie je zas problematické o tomto rokovať so štátom, ktorý anektoval kus územia susednej krajiny.

Podľa Stropnického minister Kovaľ naznačil, že Kyjev sa nebráni užším kontaktom s Ruskou federáciou a jej zapojeniu do mierových rozhovorov, podstatné je však to, aby sa neoznačení vojaci z východu Ukrajiny stiahli. Kovaľ odkázal, že Rusko musí prestať podporovať zakuklencov, ktorí údajne v mene ruskej menšiny bojujú proti vláde v Kyjeve, a musí brať ukrajinskú stranu ako rovnocenného partnera.