Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin a Zelenskyj hovorili o novom summite a výmene zadržiavaných

KK42 Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred), ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádzajú na pracovné zasadnutie 9. decembra 2019 v Elyzejskom paláci v Paríži. Situáciou na východe Ukrajiny sa bude v pondelok zaoberal summit lídrov normandskej štvorky (Ukrajina, Rusko, Nemecko, Francúzsko), ktorý hostil francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: FOTO TASR/AP

Kremeľ tento týždeň oznámil vymenovanie nového hlavného vyjednávača pre vzťahy s Ukrajinou, ktorý je vnímaný ako menej kontroverzný ako jeho predchodca.

Kyjev 14. februára (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ruský líder Vladimir Putin hovorili o možnej novej výmene zadržiavaných osôb v čase oživených snáh o deeskaláciu päťročného konfliktu na východe Ukrajiny. Oznámila to v piatok prezidentská kancelária v Kyjeve, informuje agentúra AFP.

Obaja prezidenti sa v telefonáte sústredili na prípravy nového stretnutia tzv. normandskej štvorky a zhodli sa na opatreniach, ktoré by mali pomôcť ukončiť konflikt v Donbase, ako aj na zintenzívnení práce vyjednávačov s cieľom realizovať existujúce dohody.

"Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin venovali osobitnú pozornosť procesu prepúšťania ukrajinských občanov zadržiavaných" v Rusku, na Kryme a v separatistami kontrolovaných oblastiach Ukrajiny, uvádza sa vo vyhlásení kancelárie ukrajinského prezidenta.

Kremeľ vyjadrenie o telefonáte zatiaľ neposkytol.

Zelenskyj a Putin naposledy spolu hovorili telefonicky 31. decembra minulého roka. Osobne sa prvýkrát stretli vlani v decembri v Paríži na summite normandskej štvorky, zahŕňajúcej aj lídrov Nemecka a Francúzska. V septembri si obe krajiny vymenili celkovo 70 zadržiavaných osôb.

Kremeľ tento týždeň oznámil vymenovanie nového hlavného vyjednávača pre vzťahy s Ukrajinou, ktorý je vnímaný ako menej kontroverzný ako jeho predchodca. To by mohlo poukazovať na novú fázu rozhovorov, uviedla AFP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskej prezidentskej kancelárie.