Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Rusi sa sťahujú z niektorých pozícií v Záporožskej oblasti

Na snímke, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, záchranári pracujú v nedeľu 9. októbra 2022 na mieste budovy poškodenej ostreľovaním v Záporoží na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruské sily podľa správy opustili obce Mychajlivka, Polohy a Inženerne ležiace južne od mesta Záporožie.

Kyjev 1. decembra (TASR) - Ukrajinská armáda vo svojej najnovšej správe tvrdí, že ruskí vojaci sa sťahujú z niektorých svojich pozícií v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Rusi sa tiež údajne pripravujú na evakuáciu "zamestnancov okupačných samospráv" niektorých obcí v tejto oblasti. Uvádza sa to v štvrtkovej správe generálneho štábu ukrajinskej armády, z ktorej citujú spravodajská stanica CNN a denník The Guardian.

Ruské sily podľa správy opustili obce Mychajlivka, Polohy a Inženerne ležiace južne od mesta Záporožie. Ukrajinský generálny štáb tiež uvádza, že v obci Burčak vykonávajú okupačné úrady sčítanie obyvateľstva, a to za účelom tzv. dobrovoľnej evakuácie.

Ukrajinci zjavne v oblasti používajú rovnakú taktiku, ako pri znovuzískavaní Chersonu, a síce útočia na mosty, ruské zásobovacie trasy ako aj pozície ruských vojakov za frontovou líniou, približuje CNN. Generálny štáb ukrajinskej armády ešte dodal, že pri útokoch na niekoľko miest bolo v posledných dňoch zranených viac ako 230 ruských vojakov a zničená ich munícia a ďalšie vojenské vybavenie.