Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Ruské jednotky sa pokúšajú obkľúčiť Lysyčansk

Červené ruže a v pozadí obhorená budova mestského divadla po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny 16. júna 2022, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Lysyčansk je posledným mestom v Luhanskej oblasti, ktorý ešte bránia ukrajinské jednotky.

Kyjev 1. júla (TASR) – Boje v oblasti mesta Lysyčansk na východe Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské jednotky, sa vyostrujú. Ruské sily súčasne zintenzívnili aktivity v ďalších častiach frontovej línie. V piatkovej situačnej správe to uviedol ukrajinský generálny štáb, informovala agentúra DPA.

"Nepriateľ sústreďuje svoje hlavné úsilie na obkľúčenie ukrajinských vojakov v Lysyčansku z juhu a zo západu a na úplné ovládnutie Luhanskej oblasti," uviedol generálny štáb, ktorého informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Lysyčansk je posledným mestom v Luhanskej oblasti, ktorý ešte bránia ukrajinské jednotky. Dobytie celého tohto územia patrí k deklarovaným cieľom Moskvy pri jej invázii na Ukrajinu, vysvetľuje DPA.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v piatok uviedol, že ruské sily zaznamenali malé zisky v oblasti Lysyčanska, kde obsadili časti ropnej rafinérie na okraji mesta. V samotnom meste sa nachádza ešte okolo 15.000 obyvateľov v zlých podmienkach. Posledných takmer 24 hodín sa museli ukrývať počas veľmi intenzívneho ostreľovania, doplnil Hajdaj podľa stanice CNN.

Podľa ukrajinskej armády Rusko tiež posilnilo vojenské aktivity pri meste Kramatorsk na juhu aglomerácie zahŕňajúcej aj mesto Sloviansk. Dosiaľ sa do tejto oblasti pokúšali dostať najmä zo severu, kde aj v piatok hlásili delostrelecké boje z viacerých predmestí Slovianska. K ruskej pozemnej ofenzíve tam však podľa Kyjeva nedošlo.