Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Ruské ostreľovanie na juhu Ukrajiny si vyžiadalo osem obetí

Ukrajinský vojak sa pozerá na dieru v moste v meste Buča pri Kyjeve počas 38. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v sobotu 2. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky podľa prokuratúry útočili na mestá Očakiv a Mykolajiv.

Kyjev 4. apríla (TASR) - Osem ľudí zahynulo a 34 ďalších utrpelo zranenia pri nedávnych ruských útokoch na dve mestá na juhu Ukrajiny, uviedla v pondelok generálna prokuratúra v hlavnom meste Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské jednotky podľa prokuratúry útočili na mestá Očakiv a Mykolajiv. Ostreľovanie poškodilo domy tamojších obyvateľov, vozidlá i civilnú infraštruktúru.

"Výsledkom nepriateľského ostreľovania bolo zabitých sedem obyvateľov Očakivu a ďalších 20 utrpelo zranenia. V meste Mykolajiv zahynula jedna osoba a 14 ďalších bolo zranených, medzi nimi jedno dieťa," uvádza sa v stanovisku generálnej prokuratúry k nedeľňajším útokom ruských jednotiek.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim informoval o jednej obeti útokov na mesto Mykolajiv už v nedeľu.

Po tom, čo sa ruským jednotkám nepodarilo na začiatku invázie dobyť najväčší ukrajinský prístav Mykolajiv, sa toto mesto stalo terčom rozsiahleho ostreľovania, pripomína AFP. Tridsaťšesť ľudí prišlo o život koncom minulého mesiaca po tom, čo ruská raketa zasiahla budovu regionálnej samosprávy.

Pondelkové vyhlásenie generálnej prokuratúry v Kyjeve prichádza po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval na nové sankcie voči Moskve v reakcii na tvrdenia, že sa dopustila zločinov proti ukrajinským civilistom v meste Buča blízko Kyjeva.