Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev si pre zmluvu s Gazpromom predvolal maďarského veľvyslanca

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pre Ukrajinu z tejto zmluvy vyplýva, že dodávky plynu do Maďarska budú obchádzať jej územie.

Kyjev 28. septembra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo maďarského veľvyslanca v Kyjeve Istvána Íjgyártóa, aby mu tlmočilo svoj postoj k novej zmluve o dodávkach plynu, ktorú Maďarsko v pondelok podpísalo s ruským plynárenským koncernom Gazprom.

S odvolaním sa na hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka o tom informovala agentúra Ukrinform.

Pre Ukrajinu z tejto zmluvy vyplýva, že dodávky plynu do Maďarska budú obchádzať jej územie.

Nikolenko tiež potvrdil, že maďarské ministerstvo zahraničných vecí si pre situáciu okolo tejto zmluvy predvolalo ukrajinskú veľvyslankyňu v Budapešti Ľubov Nepopovú.

Hovorca ďalej uviedol, že stretnutie s maďarským veľvyslancom chce Kyjev využiť na vyjadrenie svojho "zásadného stanoviska: preprava plynu obchádzajúca Ukrajinu narúša národnú bezpečnosť nášho štátu a energetickú bezpečnosť Európy".

Podľa Kyjeva predstavuje "nová dohoda medzi Maďarskom a Gazpromom vážnu ranu pre ukrajinsko-maďarské vzťahy," zdôraznil Nikolenko. Dodal, že "ukrajinská strana podnikne rozhodné opatrenia na ochranu svojich štátnych záujmov".

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v reakcii na postoj Kyjeva, deklarovaný po podpísaní zmluvy o dodávkach plynu do Maďarska, konštatoval, že konanie Kyjeva, ktorý "chce brániť v bezpečných dodávkach zemného plynu", slúžiacich na vykurovanie domovov a fungovanie priemyslu, "považujeme za vážny útok na suverenitu a národnú bezpečnosť" Maďarska.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom oznámilo, že z dôvodu podpísania zmluvy medzi Maďarskom a Gazpromom iniciuje odklad zasadnutia spoločnej medzivládnej ukrajinsko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu.

Ako informovala agentúra Ukrinform, Maďarsko dohodlo s Ruskom všetky podmienky v zmluve o dodávkach plynu tak, aby nadobudla účinnosť 1. októbra. Maďarsko tak bude z Ruska ročne dostávať 3,5 miliardy kubických metrov zemného plynu cez Srbsko prostredníctvom plynovodu Turkish Stream a jeho pozemného predĺženia a miliardu kubických metrov zemného plynu cez Rakúsko.