Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kyjev tvrdí,že počas ruskej invázie bolo zabitých vyše 9000 civilistov

Žena kladie kvety na autobusovej zastávke na pamiatku ľudí, ktorí zahynuli pri ruskom raketovom útoku na obytný dom 16. januára 2023 v ukrajinskom meste Dnipro. Foto: TASR/AP

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok informoval, že na Ukrajine bolo od vypuknutia invázie dosiaľ oficiálne potvrdených 7031 úmrtí civilistov.

Davos 17. januára (TASR) - Podľa Kyjeva bolo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie zabitých už viac než 9000 civilistov vrátane 453 detí. Takéto údaje zazneli v utorok z úst šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Zaznamenali sme viac ako 80.000 zločinov spáchaných ruskými útočníkmi, pričom zabitých bolo vyše 9000 civilistov vrátane 453 detí... Neodpustíme ani jeden prípad mučenia či vzatia života. Voči každému zločincovi bude vyvodená zodpovednosť," povedal Jermak.

V tejto súvislosti ďalej pripomenul, že Ukrajina požaduje vytvorenie špeciálneho medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil ruských politických lídrov. Od Moskvy tiež žiada odškodnenie za skazu, akú na Ukrajine spôsobila svojou inváziou.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v pondelok informoval, že na Ukrajine bolo od vypuknutia invázie dosiaľ oficiálne potvrdených 7031 úmrtí civilistov. UNHCR však zároveň vyjadril predpoklad, že skutočný počet obetí je omnoho vyšší, a to vzhľadom na mnohé správy o úmrtiach, ktoré ešte neboli oficiálne potvrdené, ako aj na neprístupnosť oblastí na frontovej línii.