Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kyjev tvrdí, že Putinova armáda prišla na Ukrajine o ďalšieho generála

Na archívnej snímke z 1. marca 2022 ozbrojený muž stojí pri pozostatkoch ruského vojenského vozidla neďaleko hlavného mesta Kyjev. Foto: TASR/AP

Najnovšou obeťou z radov ruskej generality je podľa Kyjeva 48-ročný generálporučík Jakov Rezancev, veliteľ 49. kombinovanej divízie Južného vojenského okruhu.

Londýn 25. marca (TASR) - V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror.

Podľa zdroja z Kyjeva ide o piateho ruského generála zabitého v bojoch s ukrajinskými ozbrojenými silami.

Najnovšou obeťou z radov ruskej generality je podľa Kyjeva 48-ročný generálporučík Jakov Rezancev, veliteľ 49. kombinovanej divízie Južného vojenského okruhu.

O život prišiel pri nálete ukrajinskej armády. Presná lokalita nie je známa, ale zdroje v Kyjeve uviedli, že ide o okolie mesta Čornobajivka.

Daily Mail napísal, že Rezancev sa pred svojimi podriadenými v štvrtý deň ich nasadenia na Ukrajine vyjadril: "Pre nikoho nie je tajomstvom, že do konca tejto špeciálnej operácie zostáva len niekoľko hodín."

Napriek tomu, že Rusko zmobilizovalo 150.000-200.000 vojakov, stále nedokáže zlomiť odpor ukrajinských síl. Ide pravdepodobne o dôsledok zlyhania ruských spravodajských služieb, napísal Daily Mail.

Ukrajinskí vojaci a hasiči prehľadávajú zničenú budovu po bombovom útoku v Kyjeve 14. marca 2022.
Foto: TASR/AP


Nemenovaný vysokopostavený vojenský dôstojník NATO podľa britského denníka uviedol, že aliancia odhaduje, že Rusko utrpelo počas prvého mesiaca vojny straty vo výške 30.000 až 40.000 mužov vrátane 7000 až 15.000 padlých.

Daily Mail pripomenul, že v bojoch v obliehanom meste Mariupol prišiel 15. marca o život generálmajor Oleg Miťajev (47), veliteľ 150. motorizovanej streleckej divízie armády. Pri Charkove 7. marca padol generálmajor Vitalij Gerasimov (45), 11. marca zahynul generálmajor Andrej Kolesnikov, veliteľ tankovej divízie Kantemirovskaja a 3. marca ostreľovač zlikvidoval generálmajora Andreja Suchoveckého (47).

Na snímke z 24. marca 2022 sa muž snaží uhasiť požiar domu zničeného po ruskom útoku v ukrajinskom Charkove.
Foto: TASR/AP


Správa o smrti Rezanceva prišla po tom, čo vyšlo najavo, že začiatkom tohto týždňa bol údajne v meste Mariupol zabitý ruský plukovník Alexej Šarov.

Za príčinu vysokého počtu padlých vysokopostavených dôstojníkov ruskej armády sa označujú hrubé chyby na začiatku jej tzv. špeciálnej bojovej operácie, vrátane zlého plánovania a logistiky, keď mnohé vojenské vozidlá uviazli pre nedostatok paliva, poruchy alebo pre rozbahnený terén.

Velitelia boli následne nútení ísť priamo na front, aby problémy jednotiek vyriešili skôr, ako sa na dané miesto dostanú Ukrajinci.

Britský denník pripomenul, že ruský prezident Vladimir Putin zrejme naplánoval inváziu trvajúcu len niekoľko dní, ktorej cieľom malo byť zosadenie ukrajinského vedenia a nastolenie bábkového režimu.

"Namiesto toho je Rusko vtiahnuté do nesmierne náročnej opotrebovávacej vojny," konštatoval denník Daily Mail.