Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kyjev tvrdí, že Rusko rozmiestnilo v Čiernom mori 400 – 500 mín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak sa ukrajinský export neobnoví na predvojnovú úroveň, viacerým krajinám hrozí podľa Organizácie Spojených národov dlhodobý hladomor.

Kyjev 27. mája (TASR) - Ukrajina tvrdí, že Rusko rozmiestnilo v Čiernom mori 400 až 500 mín, ktoré sa počas búrok uvoľňujú zo svojich kotevných lán a sú ďalej unášané po mori, čo znemožňuje vývoz tovarov z ukrajinských prístavov. Uviedol to hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk.

Informuje o tom v piatok stanica BBC s upozornením, že túto informáciu nevie nezávisle overiť.

Rusko podľa Bratčuka blokádou ukrajinských prístavov spôsobilo "potravinovú krízu na celom svete", pričom Ukrajinu z jej zapríčinenia Moskva obviňuje len preto, aby tak mala "alibi".

Ukrajinské čiernomorské prístavy blokované od začiatku ruskej invázie z 24. februára. V dôsledku toho na Ukrajine podľa úradov uviazlo až 20 ton obilia, približuje BBC.

Ak sa ukrajinský export neobnoví na predvojnovú úroveň, viacerým krajinám hrozí podľa Organizácie Spojených národov dlhodobý hladomor. Rusko nedávno oznámilo, že je pripravené prestať blokovať ukrajinské prístavy a vytvoriť tzv. humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny. Výmenou za to ale žiada zrušenie medzinárodných sankcií.