Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev v reakcii na Nobelovu cenu označil Ukrajincov za tvorcov mieru

Ukrajinskí vojaci odstraňujú kovové kusy konštrukcie mosta poškodeného počas bojov s ruskými jednotkami v nedávno oslobodenom meste Izium na východe Ukrajiny v pondelok 3. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nobelovu cenu za mier v piatok získal aj bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv Ales Biaľacki.

Kyjev/Moskva 7. októbra (TASR) - Úrad ukrajinského prezidenta v piatok povedal, že občania Ukrajiny, ktorí od februára čelia útokom Ruska, sú "tvorcami mieru". Ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL) sa v piatok stala jedným z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Občania Ukrajiny sú hlavnými tvorcami mieru, v ktorom musíme byť schopní existovať bez agresie," uviedol na sociálnej sieti vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

Generálna riaditeľka CCL Olexandra Romancovová na sociálnej sieti vyjadrila v mene kolegov zo svojej organizácia radosť a dodala, že pred sebou majú ešte veľa práce s cieľom dosiahnuť víťazstvo.

Ďalším oceneným je Memorial, ruská mimovládna nezisková organizácia na ochranu ľudských práv, ktorá pomáhala desiatkam tisíc utečencov a vnútorne presídlených osôb v Ruskej federácii. Ako prijímateľ finančnej pomoci zo zahraničia ju podľa ruského zákona v októbri roku 2016 zaradili medzi "zahraničných agentov". S tým sú spojené mnohé obmedzenia vrátane prísnej kontroly účtovníctva.

Ruský najvyšší súd koncom decembra roku 2021 nariadil likvidáciu Memorialu. Európsky súd pre ľudské práva vtedy vyzval Rusko, aby likvidáciu pozastavilo počas preskúmania prípadu.

Nobelovu cenu za mier v piatok získal aj bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv Ales Biaľacki.