Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kyjev rokuje o evakuácii 38 vážne ranených bojovníkov z Azovstaľu

Táto archívna satelitná snímka od Planet Labs PBC ukazuje poškodenie v oceliarni Azovstal v Mariupole na Ukrajine v sobotu 7. mája 2022. Foto: TASR/AP

Vedieme veľmi ťažké rokovania o evakuácii vážne ranených bojovníkov z Azovstaľu výmenou za zajatých Rusov, uviedla v oznámení na sociálnych sieťach ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Kyjev 12. mája (TASR) - Kyjev vo štvrtok oznámil, že vedie "ťažké" rozhovory s Ruskom o zaistení bezpečného odchodu 38 vážne ranených bojovníkov z oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom meste Mariupol obkľúčenom ruskými vojakmi. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Vedieme veľmi ťažké rokovania o evakuácii vážne ranených bojovníkov z Azovstaľu výmenou za zajatých Rusov," uviedla v oznámení na sociálnych sieťach ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Dodala, že obe strany rokujú o prepustení "38 vážne ranených bojovníkov" a že rozhovory postupujú "krok za krokom". Ukrajinská strana podľa nej dúfa, že ich vymení za "38 významných ruských zajatcov", píše agentúra AP.

Vereščuková začiatkom tohto týždňa pre AFP povedala, že v tuneloch pod rozsiahlymi oceliarňami Azovstaľ v Mariupole sa nachádza vyše 1000 ukrajinských vojakov. Rusko pritom už vyhlásilo ovládnutie mesta a oceliarne neustále ostreľuje alebo bombarduje.

Vicepremiérka informovala, že stovky týchto vojakov v oceliarňach Azovstaľ sú ranené a že Ukrajina vedie rozhovory s Tureckom o sprostredkovaní a umožnení prípadných evakuácií.

Oceliarne sú poslednou baštou ukrajinského odporu v zničenom južnom prístavnom meste a ich osud nadobudol od začiatku invázie vo februári symbolickú hodnotu, keďže Rusko vedie širšiu bitku na Ukrajine.