Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kyjev víta potvrdenie B. Brinkovej ako novej veľvyslankyne na Ukrajine

Na archívnej snímke Bridget Brinková. Foto: TASR/AP

Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste opäť otvorili v stredu po trojmesačnej uzávere, ktorá súvisela s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Kyjev 19. mája (TASR) - Kyjev vo štvrtok uvítal, že Senát amerického Kongresu jednohlasne schválil nomináciu Bridget Brinkovej na post veľvyslankyne USA na Ukrajine. Oznámil to šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Vítame jednomyseľné rozhodnutie Senátu USA, ktorý schválil (nomináciu) Bridget Brinkovej na post veľvyslankyne USA na Ukrajine," napísal Jermak na sociálnej sieti Twitter. Post americkej ambasádorky v Kyjeve bol neobsadený od mája 2019, keď bola počas vlády vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa predčasne odvolaná Marie Yovanovitchová.

Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste opäť otvorili v stredu po trojmesačnej uzávere, ktorá súvisela s ruskou inváziou na Ukrajinu.
Zamestnanci amerického veľvyslanectva na Ukrajine vztyčujú americkú vlajku v Kyjeve v stredu 18. mája 2022. Americké veľvyslanectvo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v stredu znova otvorili po trojmesačnej uzávere, ktorá súvisela s ruským vpádom na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP

Kariérna diplomatka Brinková pôsobila od júla 2019 ako veľvyslankyňa na Slovensku. Predtým pracovala v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu (NSC) a na zastupiteľských úradoch v Srbsku, Uzbekistane, Gruzínsku a ďalších krajinách.