Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kyjev vyzval Rusko, aby stiahlo vojakov z hraníc Ukrajiny

Atrapa vojaka sa nachádza na dvore opusteného domu v dedine na frontovej línii v Luhanskej oblasti na východnej Ukrajiny vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR/AP

Kremeľ rozmiestnil popri hraniciach Ukrajiny vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane, uvádza Západ. A obáva sa, že Kremeľ podnikne útok na Ukrajinu.

Kyjev 30. januára (TASR) - Kyjev v nedeľu vyzval Moskvu, aby stiahla svojich vojakov z hraníc Ukrajiny a pokračovala v dialógu so Západom, ak myslí zmiernenie napätia "vážne". Informovala o tom tlačová agentúra AFP. V tomto krízovom období stúpa napätie a obavy z toho, že Rusko podnikne inváziu na Ukrajinu.

"Ak to ruskí predstavitelia myslia vážne, keď hovoria, že nechcú novú vojnu, Rusko musí pokračovať v diplomatických rozhovoroch a stiahnuť vojenské sily, ktoré zhromaždilo popri hraniciach Ukrajiny a na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny," napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

Kremeľ rozmiestnil popri hraniciach Ukrajiny vyše 100.000 vojakov a ťažké zbrane, uvádza Západ. A obáva sa, že Kremeľ podnikne útok na Ukrajinu.

"Diplomacia je jediný zodpovedný prístup," doplnil Kuleba v tvíte.

Moskva popiera, že plánuje takúto inváziu. Vyhlásila, že nechce vojnu, ale snaží sa získať od USA a NATO bezpečnostné záruky, že sa vojenská aliancia nebude rozširovať ďalej na východ.

Medzi požadovanými zárukami sú v prvom rade tie, že NATO neprijme nových členov, predovšetkým Ukrajinu, a že Spojené štáty nebudú zriaďovať nové vojenské základne v bývalých sovietskych republikách.

Kuleba v sobotu v telefonáte so svojím francúzskym kolegom Jeanom-Yvesom Le Drianom upozornil, že je dôležité, aby všetci vrátane Západu zostali počas rokovaní s Moskvou "ostražití a pevní".