Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Kyjev žiada Rusko, aby nechalo civilistov a ranených odísť z Azovstaľu

Na archívnej satelitnej snímke pohľad na budovy oceliarne Azovstal v Mariupole na Ukrajine Foto: TASR/AP

Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť, napísala vicepremiérka Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková vo štvrtok požiadala Rusko, aby súrne umožnilo evakuáciu civilistov a ranených vojakov z obkľúčených oceliarní Azovstaľ v Mariupole cez humanitárny koridor. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

"Je tam približne 1000 civilistov a 500 ranených vojakov. Všetkých dnes treba z Azovstaľu odviesť," napísala Vereščuková v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Už predtým v priebehu štvrtka ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že ruská armáda sa už zmocnila celého obliehaného mesta Mariupol na východnej Ukrajine a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však "bezpečne obkľúčený".


"Mariupol bol oslobodený. Situácia v meste je pokojná. Ovládame celé mesto okrem oceliarní Azovstaľ – tie sú však bezpečne zablokované. Je tam viac ako 2000 nacionalistov," povedal ruský minister obrany šéfovi Kremľa počas štvrtkového stretnutia.

Šojgu Putinovi ešte povedal, že do troch až štyroch dní treba obsadiť aj oceliarne Azovstaľ. Putin mu však odvetil, že chce ušetriť životy ruských vojakov, a nariadil, aby metalurgický komplex Rusi len hermeticky uzavreli.