Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjev žiada Si Ťin-pchinga, aby využil vplyv na Rusko na koniec vojny

Muž sleduje v televízii v Petrohrade čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý sa účastní uvítacej ceremónie po prílete na vládne letisko Vnukovo 2 na predmestí Moskvy v pondelok 20. marca 2023. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching priletel v pondelok na trojdňovú návštevu Moskvy. S ruským prezidentom má rokovať aj o čínskom návrhu na mierový plán pre Ukrajinu, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev 20. marca (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo očakávanie, že čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej návštevy Moskvy využije vplyv Pekingu na presadenie ukončenia vojny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ukrajina podľa vyjadrení rezortu diplomacie návštevu čínskeho prezidenta v Rusku pozorne sleduje. Očakávame, že Peking využije svoj vplyv na Moskvu, aby u nej dosiahol ukončenie agresívnej vojny proti Ukrajine," uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí vo vyjadrení pre AFP.

Si Ťin-pching priletel v pondelok na trojdňovú návštevu Moskvy. S ruským prezidentom Vladimirom Putinom má rokovať aj o čínskom návrhu na mierový plán pre Ukrajinu, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev v pondelok takisto vyzval Rusko, aby stiahlo svoje sily z Ukrajiny.

"Plán úspešnej realizácie mierového plánu Číny. Prvý a hlavný bod - kapitulácia alebo stiahnutie všetkých ruských okupačných vojsk z územia v súlade s normami medzinárodného práva a Charty OSN," napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

Si Ťin-pching pred príchodom od Ruska uviedol, že návrh Pekingu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine odráža názory svetového spoločenstva a snaží sa neutralizovať dôsledky krízy. Čínsky prezident však zároveň pre ruský denník Rossijskaja gazeta priznal, že riešenie konfliktu na Ukrajine nie je jednoduché, napísala agentúra Reuters.