Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjev zrejme nezverejní obsah telefonátu Zelenského s Trumpom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident v telefonáte údajne naliehal, aby sa začalo vyšetrovanie jeho politického rivala, demokrata Joea Bidena.

Kyjev 30. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje za málo pravdepodobné, že by Kyjev zverejnil obsah jeho telefonátu s prezidentom USA Donaldom Trumpom z 25. júla. Americký prezident v telefonáte údajne naliehal, aby sa začalo vyšetrovanie jeho politického rivala, demokrata Joea Bidena.

Zelenskyj v pondelok uviedol, že Kyjev je pripravený vyšetrovať akýkoľvek prípad, keď bol porušený zákon. Ako nezávislý štát však nebude konať "len tak", na niečí pokyn, zdôraznil Zelenskyj podľa agentúry Reuters.

Dodal tiež, že s Trumpom mali dva telefonické rozhovory.

Agentúra Ukrinform v pondelok citovala z rozhovoru, ktorý britskej spravodajskej stanici BBC poskytol bývalý ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko, ktorý tvrdí, že nie je dôvod viesť na Ukrajine vyšetrovanie proti Bidenovi a jeho synovi.

Lucenko vyhlásil, že nevie o žiadnom dôvode na vyšetrovanie Joea Bidena alebo Huntera Bidena pôsobiaceho v predstavenstve spoločnosti Burisma.

Lucenko povedal, že akékoľvek vyšetrovanie Bidena a jeho syna sa môže začať iba v Spojených štátoch.

Dodal, že k "pravdepodobnému rozkrádaniu" v spoločnosti Burisma došlo "dva až tri roky pred tým, ako sa Hunter Biden stal členom rady". Ukrajinské vyšetrovacie orgány sa touto kauzou už zaoberajú.

Biely dom minulý týždeň zverejnil hrubý prepis rozhovoru medzi prezidentmi USA a Ukrajiny, ktorý sa uskutočnil 25. júla.

Prepis potvrdil, že Trump opakovane nabádal Zelenského, aby spolupracoval s jeho osobným právnikom Rudym Giulianim a ministrom spravodlivosti Spojených štátov Williamom Barrom pri vyšetrovaní namierenom voči bývalému americkému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý je Trumpovým politickým súperom.

Trump v tomto rozhovore vyjadroval nepodložené podozrenie, že Biden chcel zasahovať do vyšetrovania ukrajinskej prokuratúry, týkajúceho sa jeho syna Huntera. V tejto súvislosti tiež Zelenskému potvrdil, že niekoľko dní predtým nariadil zmraziť pomoc Ukrajine v hodnote takmer 400 miliónov dolárov.

Konverzácia oboch prezidentov je jedným z predmetov sťažnosti, ktorú podal americkému Kongresu nemenovaný informátor v polovici augusta. Na základe sťažnosti začala predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v utorok konanie smerujúce k tzv. impeachmentu Trumpa.