Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kyjev:Referendá o pripojení k Rusku nebudú mať žiaden vplyv na bojisko

Členovia výboru pre referendum vyprázdňujú volebnú urnu, vo volebnej miestnosti počas referenda v Luhansku, Luhanskej ľudovej republike ovládanej Ruskom podporovanými separatistami, na východe Ukrajiny, v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Tak ako sa predpokladalo, tamojšie proruské úrady uvádzajú, že prevažná väčšina hlasujúcich sa vyjadrila za pripojenie k Rusku.

Kyjev 27. septembra (TASR) - Kyjev v utorok oznámil, že hlasovania o pripojení k Ruskej federácii v štyroch okupovaných ukrajinských oblastiach nebudú mať vplyv na vojenské ciele Ukrajiny. Invázia Moskvy tam trvá už siedmy mesiac. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Hlavné je, že tieto kroky, toto rozhodnutie (ruského prezidenta Vladimira) Putina nebudú mať žiaden vplyv na politiku, diplomaciu a konanie Ukrajiny na bojisku," povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na tlačovej konferencii s francúzskou kolegyňou Catherine Colonnovou, ktorá v utorok navštívila Kyjev.

Z prvých čiastočných výsledkov referend vyplýva, že pripojenie k Rusku podporila prevažná väčšina hlasujúcich, oznámili v utorok ruské médiá. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Referendá sa konali od piatka v štyroch ukrajinských regiónoch, ktoré obsadila ruská armáda – v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike na východe a v okupovaných častiach Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Tieto oblasti tvoria asi 15 percent ukrajinského územia. Tak ako sa predpokladalo, tamojšie proruské úrady uvádzajú, že prevažná väčšina hlasujúcich sa vyjadrila za pripojenie k Rusku.

Mnohé krajiny už avizovali, že výsledky uvedených pseudoreferend neuznajú – rovnako ako v prípade sporného plebiscitu o pripojení Krymského polostrova k Rusku z roku 2014.