Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjevská vojenská správa bude odstraňovať časti bariér na obranu mesta

Priekopa v Kyjeve na Ukrajine, pondelok 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Niektoré zátarasy a ženijné stavby zostanú funkčné, iné prejdú do 'spiaceho' režimu, ďalšie budú úplne demontované, objasnil náčelník mestskej vojenskej správy Serhij Popko.

Kyjev/Londýn 14. marca (TASR) - Kyjevská vojenská správa spolu s ukrajinskou armádou začína s demontážou časti bariér, ktoré sa v hlavnom meste objavili koncom februára minulého roku - po vpáde ruskej armády na Ukrajinu, informovala britská stanica BBC.

Na začiatku vojny sa vo všetkých častiach Kyjeva objavili bariéry z betónových blokov a vriec s pieskom, či zákopy. Keďže však priama hrozba bojových akcií v Kyjeve je v súčasnosti minimálna, vojenská správa sa systém zábran rozhodla čiastočne demontovať.

"Niektoré zátarasy a ženijné stavby zostanú funkčné, iné prejdú do 'spiaceho' režimu, ďalšie budú úplne demontované," objasnil náčelník mestskej vojenskej správy Serhij Popko.

BBC spresnila, že v snahe uvoľnil cesty v hlavnom meste z nich budú odstránené betónové bloky, vrecia s pieskom i protitankové "ježe". Zasypú sa priekopy a rozoberú a zarovnajú sa zákopy.

Popko pritom apeloval, aby obyvatelia Kyjeva napriek tomu nezabúdali, že vojna na Ukrajine stále pokračuje.

"Vojenskú hrozbu zo severného smeru nikto úplne neeliminoval,"
upozornil s tým, že v hlavnom meste krajiny treba v čase vojny plniť aj iné bezpečnostné úlohy.