Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Kyjevské metro po ruských útokoch nepremáva, stanice slúžia ako kryty

Ľudia odpočívajú na stanici metra, ktorá bola použitá ako úkryt pred bombami počas raketového útoku v Kyjeve na Ukrajine v piatok 16. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Súpravy sú odstavené na staniciach metra, aby sa v prípade potreby ľudia zostupujúci do krytu mohli nájsť útočisko nielen na stanici, ale aj vo vagónoch.

Kyjev/Washington 16. decembra (TASR) — Po ďalšej vlne raketových útokov na územie Ukrajiny, ktoré v piatok podnikla ruská armáda, zostane metro v Kyjeve po zvyšok dňa zatvorené, keďže jeho stanice slúžia ako kryty pre obyvateľstvo. Informovala o tom na svojom webe televízia CNN.

Technická správa kyjevského metra vysvetlila, že metro nepremáva pre výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré nastali po ďalších útokoch ruskej armády na energetickú infraštruktúru na Ukrajine.

Súpravy sú odstavené na staniciach metra, aby sa v prípade potreby ľudia zostupujúci do krytu mohli nájsť útočisko nielen na stanici, ale aj vo vagónoch.

K odstávkam dodávok elektrickej energie došlo podľa CNN v celej Kyjevskej oblasti. "Nemocnice a kritická infraštruktúra fungujú na generátory," povedal šéf vojensko-civilnej správy Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba. Ubezpečil, že prioritou je obnoviť dodávky vody a tepla.

Vo svojom statuse na platforme Telegrame Kuleba spresnil, že "v dôsledku masívneho útoku bol poškodený objekt kritickej infraštruktúry a deväť súkromných domov v rôznych okresoch" Kyjevskej oblasti. Dodal, že jedna osoba bola vážne zranená.

Kuleba pripomenul, že v Kyjevskej oblasti nepretržite funguje viac ako 400 "bodov nezlomnosti", kde je elektrina, teplo, internet, čaj a káva a lekárničky na základné ošetrenie.

Ukrajina bola v piatok opäť vystavená masívnemu raketovým útokom z Ruska. Podľa ozbrojených síl Ukrajiny bolo vypálených viac ako 60 rakiet – zo zeme, zo vzduchu aj z mora. Útoky sa sústredili najmä na Kyjevskú, Charkovskú a Záporožskú oblasť.

Spoločnosť Ukrenerho vyhlásila núdzový stav z dôvodu neschopnosti zabezpečiť elektrinu aspoň 50 percentám odberateľov. Úplne bez prúdu sa ocitli Kyjev, Charkov a Kirovohradská oblasť, informovala britská stanica BBC.