Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kyjevské metro po dvoch mesiacoch uzavretia znova premáva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opätovné otvorenie metra už predtým ohlásil starosta Vitalij Kličko v súlade s postupným uvoľňovaním obmedzení pohybu.

Kyjev 25. mája (TASR) - Metro v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v pondelok po viac než dvoch mesiacoch uzavretia opäť privítalo cestujúcich. Karanténne opatrenia boli zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou COVID-19.

Kyjevské metro, ktoré zvyčajne prepraví 1,5 milióna ľudí denne, však aj po znovuotvorení zostalo pomerne pusté - i počas špičky bolo v každom vozni iba 20 alebo menej pasažierov, informovala tlačová agentúra AFP.

Informačné plagáty na jednotlivých zastávkach vyzývajú cestujúcich, aby dodržiavali spoločenský odstup najmenej 1,5 metra, zatiaľ čo audiosystém povzbudzuje Ukrajincov, aby "si chránili svoje zdravie".

V metre tiež náhodne merajú telesnú teplotu pasažierom, najmä tým, ktorí majú "výrazné príznaky respiračného ochorenia", uviedlo vedenie kyjevského metra.

Opätovné otvorenie metra už predtým ohlásil starosta Vitalij Kličko v súlade s postupným uvoľňovaním obmedzení pohybu.

Kyjevské metro, ktorého prevádzku spustili v roku 1960, je najobľúbenejším dopravným systémom v ukrajinskej metropole.

V celej krajine zároveň v rámci druhej fázy uvoľňovania opatrení zavedených v boji proti koronavírusu otvorili materské školy. Vláda oznámila uvoľňovanie minulý týždeň. Hlavné slovo majú správy jednotlivých administratívnych oblastí.

Nový režim, ktorý sa v Kyjeve začal v sobotu, keď sa opätovne sprevádzkovala verejná doprava, hotely a chrámy, zostane v platnosti do 22. júna, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Ukrajina eviduje 21.245 prípadov nákazy novým typom koronavírusu a 623 súvisiacich úmrtí. Ukrajina bola jednou z prvých postsovietskych krajín, ktoré v marci v súvislosti s pandémiou COVID-19 zaviedli prísne opatrenia.