Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kyjevský arcibiskup prirovnal vojnu Ruska k nacistickému Nemecku

Vojak utešuje ženu po tom, čo bola v stredu 30. marca 2022 evakuovaná z Irpinu na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Za "nový Auschwitz a Majdanek" označil Mariupol aj jeho starosta Vadym Bojčenko.

Mariupol/Kyjev/Moskva 8. apríla (TASR) - Po ukrajinských politikoch obvinil Rusko zo spaľovania tiel zabitých civilistov v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol v mobilných krematóriách aj kyjevský arcibiskup Sviatoslav Ševčuk. Podľa agentúry APA o tom vo štvrtok informovala rakúska katolícka tlačová agentúra Kathpress.

Európa bola svedkom krematórií tohto druhu v blízkosti mesta "len počas druhej svetovej vojny v Majdanku, Auschwitzi a ďalších známych národnosocialistických koncentračných táboroch," uviedol najvyšší predstaviteľ ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, vyšší arcibiskup kyjevsko-haličský, metropolita Sviatoslav Ševčuk.

"Dym z krematórií znova stúpa z ukrajinského územia do nebies," dodal v pravidelnom dennom videoposolstve o vojne. Metropolita sa odvolal na vyjadrenia mestskej rady v Mariupole, podľa ktorej Rusko v meste za pomoci mobilných krematórií odstraňuje všetky dôkazy zločinov vlastnej armády voči tamojšiemu civilnému obyvateľstvu.

Mačka kráča vedľa mŕtveho tela miestneho 20-ročného Antona Išenka, ktorý zahynul v ukrajinskej obci Andrijivka počas 41. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 5. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Za "nový Auschwitz a Majdanek" označil v stredu Mariupol aj jeho starosta Vadym Bojčenko. Tvrdenia o nasadení mobilných krematórií v tomto obliehanom ukrajinskom prístavnom meste nebolo možné nezávisle overiť, pripomína agentúra APA.

Metropolita Ševčuk ďalej podotkol, že ideológia Ruska má za cieľ zničenie ukrajinského národa "podľa vzoru nacistov". Moskva podľa neho presadzuje "ideológiu konečného riešenia". Cynickým výrazom "konečné riešenie" označovali nacisti počas druhej svetovej vojny systematické vyhladzovanie Židov, podotýka APA.