Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kyjevský mestský balet sa cez noc stal exulantom v Paríži

Členka kyjevského mestského baletu čaká na začiatok vystúpenia v divadle Théâtre du Châtelet v Paríži v utorok 8. marca 2022. Na svojom poslednom predstavení v rámci francúzskeho turné súbor vystupoval pred plným publikom. Foto: TASR/AP

Súbor sa snaží navonok vystupovať odhodlane, hoci bojuje so silnými emóciami, napísala agentúra AFP.

Paríž 10. marca (TASR) - Členovia Kyjevského mestského baletu (KSB) sú zvyknutí na pobyt v zahraničí, často cestujú i deväť mesiacov do roka. Keď však prišli do Francúzska iba deň pred ruským vojenským vpádom na Ukrajinu, tanečníci tohto súboru sa zrazu stali cez noc vyhnancami.

Parížske úrady im poskytli útočisko v divadle Chatelet. Súbor sa snaží navonok vystupovať odhodlane, hoci bojuje so silnými emóciami, napísala vo štvrtok agentúra AFP.

Najťažším aspektom je, že súbor bol rozdelený na dve časti - jedna zostala v Kyjeve, zatiaľ čo približne 30 tanečníkov prišlo do Francúzska vystúpiť v detskej verzii Luskáčika od ruského hudobného skladateľa Piotra Čajkovského.

Členka kyjevského mestského baletu čaká v zákulisí počas vystúpenia v divadle Théâtre du Châtelet v Paríži v utorok 8. marca 2022.
Foto: TASR/AP


"Ostatní sa k nám pokúsia pridať," uviedla Jekaterina Kozlovová, zástupkyňa riaditeľa KSB, ktorý v roku 2012 založila so svojím manželom. "Cítime, že teraz je pre nás obzvlášť dôležité podeliť sa o krásu baletu," dodala.

Súbor sa tento týždeň zúčastnil na unikátnom podujatí - spoločne so svojimi kolegami z Parížskej opery usporiadal "workshop" tanca za účelom vyzbierať peniaze pre Červený kríž.

Kyjevský mestský balet zožal dlhotrvajúce ovácie, najmä keď členovia súboru v žlto-modrých tričkách predviedli tradičnú ľudovú pieseň Ľudia z Kyjeva. Pred projekciou zástavy svojej vlasti zaspievali aj ukrajinskú štátnu hymnu.