Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

L. Metnar: Česká republika si uvedomuje hrozbu kybernetických útokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zároveň dodal, že bude potrebné prijať zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorého prípravou bolo poverené vojenské spravodajstvo.

Brusel 4. októbra (TASR) - Záver dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli poznačilo vyhlásenie holandskej a britskej delegácie o zásahoch ruskej vojenskej spravodajskej služby (GRU) na území spojencov. Minister obrany Českej republiky Lubomír Metnar potvrdil, že spojenci si hrozbu kybernetických útokov uvedomujú, a dodal, že Praha chystá konkrétne opatrenia.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred novinármi potvrdil, že Holandsko spojencov oficiálne informovalo o ruských špionážnych kybernetických aktivitách zacielených voči sídlu Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. S obvineniami voči GRU, ktorá stojí za sériou kybernetických útokov vo svete, niekoľko hodín predtým prišiel aj britský minister obrany Gavin Williamson.

Metnar po otázke novinárov priznal, že ministri sa touto témou zaoberali vo štvrtok popoludní, v závere rokovaní. "Táto informácia odznela, keď holandské a britské delegácie túto informáciu predstavili. Čo len zvýrazňuje význam kyberpriestoru a aj rizík, ktoré v súčasnosti tento priestor predstavuje," uviedol minister.

Podľa jeho slov Aliancia a spojenci prejavili solidaritu s uvedenými krajinami a našli sa členské krajiny, ktoré ponúkli konkrétnu pomoc. Dodal, že na najbližšom stretnutí - vo februári 2019 - sa ministri obrany k tejto téme vrátia a prehodnotia celkovú situáciu.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov konkrétnu pomoc Aliancii s kybernetickými skúsenosťami ponúkli Spojené štáty, Dánsko, Estónsko a Francúzsko. Pred niekoľkými mesiacmi s takouto ponukou ako prvé prišlo Spojené kráľovstvo. Aliancia ako taká nemá vlastné "ofenzívne schopnosti" v kybernetike, ale existuje mechanizmus, ako môžu konkrétne členské krajiny v kontexte vojenských operácií v tejto oblasti pomôcť.

"Česká republika si toto riziko dobre uvedomuje a Armáda ČR buduje veliteľstvo kybernetickej obrany v Brne," pripomenul Metnar. Zároveň dodal, že bude potrebné prijať zákon o kybernetickej bezpečnosti, ktorého prípravou bolo poverené vojenské spravodajstvo. Spresnil, že zákon je zatiaľ v prípravnej fáze, vedú sa odborné technické a právne diskusie, aj v snahe zaručiť ochranu základných ľudských práv. Jeho cieľom je presadiť prijatie zákona do konca tohto roka.

"Celkovo tá medzinárodná bezpečnostná situácia tomu nahráva. Nepodceňujeme to a zodpovedne k tomu pristupujeme," uviedol minister.

Spravodajca TASR Jaromír Novak