Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

La Repubblica: Ruská vojna na Ukrajine vyriešila krízu identity NATO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú na spoločnej fotografii po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride 28. júna 2022. Foto: TASR/AP

Taliansky denník v komentári pripomína, že po páde Berlínskeho múru Aliancia "kolísala" medzi rôznymi rozhodnutiami.

Rím 30. júna (TASR) - Ruská invázia na Ukrajinu vyriešila krízu identity Severoatlantickej aliancie. Vo štvrtkovom redakčnom komentári to uviedol taliansky denník La Repubblica, informovala agentúra DPA.

"Vždy platí zásada, že vojenské aliancie potrebujú na svoje fungovanie nepriateľa. (Ruský prezident) Vladimir Putin plne prevzal túto úlohu a umožnil NATO prekonať krízu identity, o ktorej hovoril (francúzsky prezident Emmanuel) Macron v roku 2019," napísal denník, podľa ktorého Severoatlantická aliancia počas summitu v Madride "opäť objavila svoju pôvodnú funkciu", ktorou je kolektívna obrana euroatlantického priestoru pred Kremľom. Rusko podľa novej strategickej koncepcie NATO predstavuje najvýznamnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov.

La Repubblica v komentári pripomína, že po páde Berlínskeho múru Aliancia "kolísala" medzi rôznymi rozhodnutiami. Bývalý americký prezident Donald Trump NATO označil za zbytočnú organizáciu. Podľa talianskeho denníka sú však podobné tvrdenia minulosťou.

"V súčasnosti sa NATO javí západným demokraciám ako najrozumnejšia bezpečnostná voľba v otázke riešenia konfrontácie s Putinovým Ruskom, ktorá bude dlhá a náročná," uzavrel denník.