Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Laboratórium postavilo stan na hranici, pendleri sa tam môžu otestovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Ján Krošlák

Dolní Dvořiště je obec v okrese Český Krumlov a je známa predovšetkým jedným z najdôležitejších cestných hraničných priechodov medzi ČR a Rakúskom – ide o hraničný priechod Dolní Dvořiště – Wullowitz.

Praha 29. apríla (TASR) - Priamo na českej hranici s Rakúskom v obci Dolní Dvořiště začalo v stredu ráno robiť súkromné laboratórium testy na nový koronavírus pre pendlerov. Prichádzali tam nielen ľudia, čo majú prácu v rakúskom pohraničí, ale aj tí, ktorí pracujú v Nemecku. Test ich tam stojí 2599 korún (cca 95 eur) a stačí na 14 dní dochádzania. Na výsledok čakajú približne 24 hodín, informoval portál Novinky.cz.

Laboratórium postavilo na hranici stan, v ktorom testujú ľudí prichádzajúcich v autách alebo pešo.

Dolní Dvořiště je obec v južnej časti okresu Český Krumlov a je známa predovšetkým jedným z najdôležitejších cestných hraničných priechodov medzi ČR a Rakúskom – ide o hraničný priechod Dolní Dvořiště – Wullowitz.

Hneď po otvorení pred 09.00 h SELČ sa pri stanovišti, kde odbery prebiehajú, vytvorila krátka kolóna a na testy sa hrnuli prví záujemcovia.

Pracovníci súkromného laboratória Nextclincs vybudovali odberové miesto za tri dni po dohode s juhočeskými hygienikmi. Tento test má nižšiu cenu než inde v Česku, kde sa ceny pohybujú o 200 až 300 korún (7 až 11 eur) vyššie, v Nemecku stojí test okolo 150 eur, vysvetlil projektový manažér súkromnej spoločnosti Ondřej Plocek. Upozornil, že test si klienti musia vyzdvihnúť.

"Dostanú tlačený výsledok s pečiatkou a podpisom pre potreby hraničnej kontroly. Po štyroch dňoch by sa mali dostaviť na hraničnú kontrolu, kde dostanú ďalšiu pečiatku, a 14 dní môžu potom denne dochádzať za prácou cez hranice," dodal Plocek, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Podľa nariadenia českej vlády musia ľudia dochádzajúci za prácou do Rakúska a Nemecka raz za dva týždne absolvovať povinné testovanie na ochorenie COVID-19, spôsobované novým koronavírusom.