Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Labouristi a Starmer dostali peniaze od darcu podporujúceho aktivistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločnosť Ecotricity, ktorú založil Dale Vince, poskytla Starmerovi viac než 20.000 libier počas jeho kampane v súboji o lídra labouristov v roku 2020.

Londýn 10. januára (TASR) - Britská Labouristická strana a jej líder Keir Starmer prijali tisíce libier od bohatého klimatického aktivistu, ktorý finančne podporuje aj hnutie hnutia Just Stop Oil. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News.

Spoločnosť Ecotricity, ktorú založil Dale Vince, poskytla Starmerovi viac než 20.000 libier počas jeho kampane v súboji o lídra labouristov v roku 2020. Od posledných parlamentných volieb poskytla Labouristickej strane 360.000 a v októbri minulého roka dala podpredsedníčke labouristov Angele Raynerovej ďalších 10.000, píše Sky News.

Vince je jedným z najväčších podporovateľov združenia Just Stop Oil, ktorého členovia presadzujú ukončenie používania fosílnych palív. V poslednom období sa zapojili do viacerých protestov a v októbri vyliali na obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha v britskej Národnej galérii v Londýne rajčinovú polievku.

Starmer v minulosti činnosť aktivistov z Just Stop Oil odsudzoval a označoval za "nesprávnu" a "arogantnú". Labouristický poslanec Steve Reed žiadal, aby proti nim boli podniknuté kroky.

Vince pre Sky News potvrdil, že aktivistom (hnutia Just Stop Oil) poskytol "desaťtisíce" libier na ich činnosť, a vlani v novembri im dal ďalšie financie, keď sa im peniaze minuli.

Podľa svojich slov poskytol peniaze aj hnutiu Extinction Rebellion a organizácii na ochranu morí Sea Shepherd. Konal podľa svojich slov na základe presvedčenia, že je dôležité poskytovať dotácie takýmto skupinám.

Sky News neskôr informovala, že 14 poslancov britského parlamentu z rôznych politických strán dostalo od decembra 2019 na svoju kampaň viac než 250.000 libier. Vyplýva to z databázy Westminster Accounts, ktorá poskytuje informácie o zárobkoch a dotáciách pre členov parlamentu, politické strany a ďalšie skupiny.

Najviac dostali Starmer (752.810 libier), premiér Rishi Sunak z Konzervatívnej strany (546.043) a bývalá premiérka Liz Trussová (537.940).

Zákon takúto podporu britským poslancom povoľuje s istými pravidlami, píše Sky News. Poslanci musia preveriť, že dotácie (vo forme peňazí, tovaru, majetku či služieb) nad 500 libier pochádzajú z "povolených zdrojov" a musia to do 28 dní nahlásil parlamentnému komisárovi pre etické správanie. Ak poslanci dostanú podporu od nepovoleného zdroja (vrátane zdrojov, ktoré nie sú schopní identifikovať), musia ju vrátiť a oznámiť do do 30 dní volebnej komisii.

Dotácie môžu dostať na prevádzku svojej kancelárie, výskumu spojeného s presadzovaním svojich návrhov, zahraničných ciest, či na vedenie volebnej kampane, píše Sky News.