Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Lajčák: Pre EÚ je neprípustné, aby sa KĽDR správala ako malý výtržník

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Miroslav Lajčák po ukončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti uviedol, že dnes nebola venovaná špeciálna pozornosť situácii na Kórejskom polostrove, avšak pozícia EÚ je viac ako jasná.

Bratislava/Brusel 11. marca (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ sa na dnešnom stretnutí v Bruseli venovali dvom strategickým partnerom únie, Rusku a Japonsku, ale informovali sa aj o situácii v krajinách južného susedstva, v Afrike či Ázii, kde najnovšie narastá napätie medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a Južnou Kóreou.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po ukončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti uviedol, že dnes nebola venovaná špeciálna pozornosť situácii na Kórejskom polostrove, avšak pozícia EÚ je viac ako jasná.

"Kladieme dôrazný apel na severokórejský režim, aby sa správal v súlade s medzinárodnou praxou a medzinárodnými štandardmi," uviedol Lajčák. A dodal, že pre EÚ je neakceptovateľný postoj KĽDR, ktorá sa správa ako akýsi malý výtržník, keď sa všetkým vyhráža.

"To je neprípustné," konštatoval v tejto súvislosti Lajčák.

Uviedol, že spolu so svojimi rezortnými kolegami debatovali o tom aká má byť politika EÚ voči Rusku. Tejto téme sa budú venovať aj lídri EÚ na summite únie koncom tohto týždňa.

Druhou vážnou témou boli diskusie o Japonsku, lebo EÚ očakáva, že 25. marca počas summitu EÚ - Japonsko otvorí dlhoočakávané rokovania o Dohode o voľnom obchode, čo by znamenalo nemalý ekonomický prínos pre obe strany.

Diplomati EÚ sa dotkli aj ďalších dôležitých tém. Šéfka európskej diplomacie ich informovala o rokovaniach s Iránom na tému jadrového programu, bol predstavený najnovší stav vzťahov medzi Srbskom a Kosovom, situácia v Moldavsku po páde vlády, vývoj situácie v Mali a v krajinách južného susedstva (Egypt, Líbya, Tunisko).


.
Schwarzenberg: EÚ nemá iné prostriedky ako rokovania pre koniec vojny v Sýrii

Európska únia môže iba podporovať mierové rokovania medzi konfliktnými stranami v Sýrii. Prípadná intervencia jednotiek EÚ do prebiehajúceho konfliktu je neprípustná a nemožno porovnávať Sýriu s Líbyou, uviedol dnes šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg po ukončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli.

Schwarzenberg najskôr upozornil na diskusie diplomatov EÚ o Rusku, kde došlo k určitému pokroku ohľadom žiadosti Moskvy o bezvízový styk pre ruských občanov do krajín únie. Pokrok v tom smere, že Nemecko opustilo takzvanú blokačnú menšinu krajín a pripojilo sa k táboru štátov, ktoré o tejto možnosti otvorene hovoria.

Česká republika je v tomto smere trochu skeptická, uviedol Schwarzenberg a dodal, že Praha potrebuje záruky od Ruska, že v prípade bezvízového styku budú splnené všetky bezpečnostné hľadiská.

V súvislosti s najnovším napätím na Kórejskom polostrove, šéf českej diplomacie pre TASR uviedol, že EÚ stojí na strane Južnej Kórey a Američanov a on osobne dúfa, že sa "severokórejský mocipán umúdri a upokojí".

Špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu, Alžírčan Lachdar Bráhímí, s ktorým dnes ministri EÚ rokovali o Sýrii, je podľa šéfa českej diplomacie "človek na svojom mieste", ktorý je o situácii v Sýrii veľmi dobre a vecne informovaný.

Schwarzenberg v súvislosti s udalosťami v Sýrii uviedol, že ideálnym riešením by boli politické rokovania, lebo vojna "do posledného dychu" by znamenala iba pokračovanie hrozného krviprelievania.

"Musíme asi vyvinúť väčší tlak na to, aby obe strany pristúpili na kompromis. Môžeme podporovať mierové jednania, môžeme poskytovať pomoc, ale EÚ nemá prostriedky na to, aby to riešila ináč," zhodnotil možnosti EÚ Schwarzenberg.

A odmietol návrhy na posielanie zbraní pre sýrsku opozíciu, lebo to podľa neho iba zvýši počet zbraní v tejto krajine. Spresnil, že keby jednotky EÚ vpochodovali do Sýrie, iba by to znásobilo počet obetí.

"Sýria je veľká krajina, s menšinami, s náboženskými skupinami. To nie je také jednoduché ako v Líbyi, kde bola púšť. Intervencia by naozaj nepomohla," konštatoval Schwarzenberg.