Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lambrechtová: Nemecké húfnice bude čoskoro možné použiť vo vojne

Na archívnej snímke nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Samohybné húfnice Panzerhaubitze 2000 sú jednou z najsilnejších delostreleckých zbraní, ktoré má nemecká armáda v inventári a dokážu zasiahnuť cieľ vzdialený až 40 kilometrov.

Berlín 14. júna (TASR) - Výcvik ukrajinských vojakov pre používanie nemeckých húfnic bude čoskoro ukončený a tieto zbrane budú môcť byť použité vo vojne na Ukrajine, uviedla v utorok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajina žiada Západ, aby jej poslal viac lepšieho delostreleckého vybavenia. Západné krajiny pritom prisľúbili, že dodajú Ukrajine zbrane, ktoré spĺňajú štandardy NATO, no ich premiestnenie istú dobu trvá.

"Výcvik (použitia samohybných húfnic) Panzerhaubitze 2000 bude čoskoro ukončený a budú môcť byť použité v boji na Ukrajine," uviedla Lambrechtová pre novinárov počas návštevy vojenskej základne v meste Rheinbach na západe Nemecka.

Samohybné húfnice Panzerhaubitze 2000 sú jednou z najsilnejších delostreleckých zbraní, ktoré má nemecká armáda v inventári a dokážu zasiahnuť cieľ vzdialený až 40 kilometrov.

Nemecko v máji prisľúbilo, že dodá Kyjevu sedem samohybných húfnic, pričom ďalších päť sľúbilo Holandsko.

Berlín však tiež čelí obvineniam zo strany Ukrajiny, že dodanie ťažkých zbraní mu trvá príliš dlho.

Lambrechtová pritom v utorok neuviedla, kedy presne nemecké húfnice na Ukrajinu dorazia. "Prvé húfnice budú dodané, keď sa skončí výcvik a ich dodanie bude zodpovedné," uviedla šéfka nemeckého rezortu obrany s tým, že jej úrad z bezpečnostných dôvodov nezverejní presný dátum ani trasu tejto dodávky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pritom v utorok uviedol, že ukrajinská armáda má dosť munície a zbraní, no potrebuje práve zbrane s dlhým dosahom, aby dokázala prekonať výhodu, ktorú má oproti nej vo vybavení Rusko.

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka potrebuje Ukrajina okrem iných ťažkých zbraní ešte 1000 húfnic, 500 tankov a 1000 dronov.