Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lambrechtová: Nemecké raketomety budú Ukrajine doručené do augusta

Na archívnej snímke z 3. júna 2022 nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj intenzívne vyzýva západné štáty, aby urýchlene poslali jeho krajine napadnutej Ruskom ťažké zbrane.

Brusel/Berlín 16. júna (TASR) - Tri salvové raketomety, ktoré Nemecko sľúbilo Kyjevu, môžu byť doručené v júli alebo auguste. Ukrajinskí vojaci sa medzitým vycvičia v zaobchádzaní s týmto raketovým delostreleckým systémom. Vo štvrtok o tom v Bruseli informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

"Výcvik na salvových raketometoch sa môže začať koncom júna, čo znamená, že tieto zbrane môžu byť doručené koncom júla alebo začiatkom augusta," povedala Lambrechtová novinárom, keď prišla na druhý deň rozhovorov so svojimi kolegami ministrami z členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj intenzívne vyzýva západné štáty, aby urýchlene poslali jeho krajine napadnutej Ruskom ťažké zbrane, pretože sú životne dôležité pre obranu východného regiónu Donbas, kde sa sústreďujú ruské sily a snažia sa ho dobyť. Podľa Zelenského práve výsledok tamojších bojov určí, akým smerom sa bude vojna na Ukrajine ďalej uberať.