Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Lamová: Hongkong sa môže rozvíjať pod zákonom o národnej bezpečnosti

Na snímke Carrie Lamová. Foto: TASR/AP

Hongkonská vláda a Peking dlhodobo vinia z nedostupnosti bývania hlboko zakorenené sociálne problémy, ktoré boli podľa nich aj príčinou protivládnych protestov v roku 2019.

Hongkong 6. októbra (TASR) – Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová tvrdí, že jej mesto sa nachádza na novom východiskovom bode a môže sa rozvíjať v súlade so zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý prijali vlani. Lamová sa teraz preto môže sústrediť na dlhodobý problém Hongkongu, ktorým je dostupnosť bývania.

„Našťastie implementácia zákona o národnej bezpečnosti a zlepšenie nášho volebného systému obnovili bezpečnosť a stabilitu našej spoločnosti. Hongkong je teraz pripravený na nový začiatok ekonomického rozvoja," uviedla v stredu Lamová vo svojom výročnom prejave. Píše o tom agentúra Reuters.

Zákon o národnej bezpečnosti zaviedla pekinská vláda v Hongkongu vlani v júni. Táto právna norma kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami. Za vágne formulované obvinenia hrozí v najhorších prípadoch aj doživotie, vysvetľuje Reuters.

Podľa odporcov zákona o národnej bezpečnosti využíva Peking tento legislatívny predpis na potláčanie slobôd v Hongkongu, ktoré Čína mestu prisľúbila pod schémou „jedna krajiny, dva systémy" v čase, keď v roku 1997 Hongkong prechádzal pod správu Číny.

Peking a hongkonská vláda však tvrdia, že tento zákon je potrebný na zabezpečenie prosperity a stability mesta, ako aj jeho ochrany proti „zásahom zvonka".

Lamová sa vo svojej prejave okrem toho sústredila predovšetkým na zaistenie dostupného bývania obyvateľom Hongkongu, v ktorom žije približne 7,5 milióna ľudí. Spraviť bývanie dostupnejším bolo od roku 1997 prioritou všetkých hongkonských lídrov, napriek tomu je však pre mnohých obyvateľov mesta vlastnenie nehnuteľnosti len veľmi vzdialeným snom.

Hongkonská vláda a Peking dlhodobo vinia z nedostupnosti bývania hlboko zakorenené sociálne problémy, ktoré boli podľa nich aj príčinou protivládnych protestov v roku 2019.