Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Landsbergis: Odstránenie Putina od moci je cesta, ako ochrániť Západ

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis pózuje po rozhovore pre agentúru AP vo Washingtone 9. mája 2022. Foto: TASR/AP

Landsbergis vysvetlil, že kým bude pri moci v Rusku režim, ktorý má v úmysle viesť vojny mimo ruského územia, štáty v jeho okolí budú v nebezpečenstve.

Londýn 10. mája (TASR) - Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis si myslí, že odstránenie ruského prezidenta Vladimira Putina od moci je jediný spôsob, ako ochrániť Západ a jeho spojencov pred budúcimi hrozbami zo strany Moskvy. Šéf litovskej diplomacie to uviedol v rozhovore pre agentúru AP, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

Landsbergis sa v rozhovore vrátil aj k Putinovmu prejavu, ktorý preniesol v pondelok, v Deň víťazstva v druhej svetovej vojne, na Červenom námestí v centre Moskvy.

Hodnotil ho ako "neveľmi nadšený" a poukázal aj na zachmúrené tváre prítomných generálov a ďalšie znaky, ktoré možno považovať za dôsledky zlyhania tzv. špeciálnej operácie na Ukrajine.

Napriek tomu si Landsbergis myslí, že takto frustrovaný Putin môže byť ešte nebezpečnejší a že jediným spôsobom, ako eliminovať jeho hrozbu, je odstrániť od moci Putina i súčasný režim v Rusku.

Landsbergis vysvetlil, že kým bude pri moci v Rusku režim, ktorý má v úmysle viesť vojny mimo ruského územia, štáty v jeho okolí budú v nebezpečenstve. Keďže namiesto súčasného Putina môže povstať "iný Putin", treba, aby došlo k zmene celého režimu, tvrdil litovský minister.

Litva je jedným z troch pobaltských štátov, ktoré sa spomedzi spojencov NATO zrejme najviac obávajú možného zámeru Ruska dostať ich znova pod vládu Moskvy.

Podľa Landsbergisa sa Litva teší podpore, ktorú jej a ďalším krajinám na východnom krídle aliancie poskytli spojenci z NATO. Povedal však, že Litva spolu s ďalšími pobaltskými krajinami - Estónskom a Lotyšskom - budú na stretnutí lídrov aliancie, ktoré sa uskutoční koncom júna v Madride, naliehať na alianciu NATO, aby posilnila vzdušnú a námornú obranu, ako aj trvalé rozmiestnenie jednotiek aliancie na území pobaltských krajín.