Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lapid aj Biden podporili dohodu s Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov

Americký prezident Joe Biden počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Palestínčania požadujú, aby sa obe tieto územia stali súčasťou ich budúceho nezávislého štátu.

New York 23. septembra (TASR) - Izraelský premiér Jair Lapid vo štvrtok na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že dohoda z Palestínčanmi, založená na dvoch štátoch pre dva národy, je napriek existujúcim "prekážkam" správna vec pre "bezpečnosť a hospodárstvo Izraela a pre budúcnosť našich detí". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Takéto riešenie podľa predsedu izraelskej vlády podporuje značná väčšina Izraelčanov. Jedinou podmienkou Izraela je podľa Lapida to, aby bol budúci palestínsky štát mierový.

Americký prezident Joe Biden na Twitteri vyjadril súhlas a Lapidovými "odvážnymi" vyjadreniami o riešení založenom na dvoch štátoch.

Biden v stredu na VZ OSN takisto vyjadril podporu vytvoreniu palestínskeho štátu, neoznámil však novú iniciatívu v úsilí dosiahnuť mier, pripomína AFP.

Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi sú na mŕtvom bode od roku 2014, píše AFP. Lapidova vláda sa v súčasnosti usiluje podporovať palestínske hospodárstvo, avšak mierový proces s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom nezačala. Abbás má na pôde OSN s prejavom vystúpiť v piatok.

Izrael od roku 1967 okupuje východný Jeruzalem a územia na Západnom brehu Jordánu a v roku 2007 na tieto oblasti uvalil blokádu po tom, ako sa tam dostalo k moci militantné hnutie Hamas.

Palestínčania požadujú, aby sa obe tieto územia stali súčasťou ich budúceho nezávislého štátu.