Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lapid diskutoval s Bidenom o jadrovej dohode s Iránom

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Yair Lapid. Foto: TASR/AP

Lapid minulý týždeň vyzval západné štáty zapojené do rozhovorov s Iránom o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, aby v tomto procese nepokračovali.

Jeruzalem 1. september (TASR) - Izraelský premiér Jair Lapid v stredu telefonicky diskutoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom o jadrovej dohode s Iránom. Uviedla to kancelária izraelského premiéra, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Lapid a Biden "dlho hovorili o rokovaniach o jadrovej dohode a o rôznych snahách zastaviť pokrok Iránu pri výrobe jadrovej zbrane," napísala kancelária izraelského premiéra.

"Prezident (Biden) zdôraznil záväzok USA nikdy nedovoliť Iránu získať jadrovú zbraň," uviedol Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Obaja lídri diskutovali tiež o vývoji v regióne vrátane "iránskej teroristickej činnosti na Blízkom východe i mimo neho", priblížila Lapidova kancelária. "Premiér v tejto súvislosti pochválil prezidenta za nedávne útoky Spojených štátov v Sýrii," dodala.

Biden minulý týždeň povedal, že cieľom amerických leteckých a delostreleckých útokov vo východnej Sýrii, pri ktorých zahynuli štyria militanti, bolo chrániť americké sily pred útokmi milícií podporovaných Iránom.

Americký prezident počas telefonátu zdôraznil "hlboký záväzok voči bezpečnosti Izraela a zachovaniu jeho schopnosti čeliť akémukoľvek nepriateľovi alebo hrozbe", uviedla kancelária izraelského premiéra.

Lapid minulý týždeň vyzval západné štáty zapojené do rozhovorov s Iránom o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, aby v tomto procese nepokračovali. Teherán podľa neho manipuluje rokovania pod záštitou Európskej únie vo svoj prospech a vyjednávači proti tomu nič nerobia.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v stredu uviedol, že jadrová dohoda s Iránom by mohla byť obnovená v nasledujúcich dňoch.