Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lapid otvoril prvé izraelské veľvyslanectvo v Perzskom zálive

Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid (druhý vľavo) počas inaugurácie izraelského veľvyslanectva v Abú Zabí 29. júna 2021. Foto: TASR/AP

Od znormalizovania vzťahov medzi Izraelom a SAE podpísali obe krajiny množstvo bilaterálnych dohôd v oblasti cestovného ruchu, leteckého priemyslu či finančných služieb.

Abú Zabí 29. júna (TASR) - Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid v utorok počas návštevy Spojených arabských emirátov (SAE) slávnostne otvoril prvé veľvyslanectvo židovského štátu v oblasti Perzského zálivu.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP s tým, že k tomu došlo po vlaňajšej normalizácii vzťahov medzi Izraelom a SAE, ktorú sprostredkovala administratíva bývalého prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa.

"Otvárame izraelskú ambasádu v (hlavnom meste SAE) Abú Zabí," napísal Lapid na sociálnej sieti Twitter a priložil fotografiu, na ktorej s ministerkou kultúry a mládeže SAE Núrou Kaabíovou prestriháva bielo-modrú pásku.

"Izrael si praje mier so všetkými svojimi susedmi. Nikam neodchádzame, Blízky východ je naším domovom. Vyzývame všetky krajiny tohto regiónu, aby to prijali a pristúpili s nami na dialóg," vyhlásil Lapid.

Ide o vôbec prvú návštevu šéfa izraelskej diplomacie v tejto arabskej krajine.
Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid hovorí počas inaugurácie izraelského veľvyslanectva v Abú Zabí 29. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Aj keď niekoľko izraelských ministrov už v minulosti do SAE zavítalo, Lapid je dosiaľ najvyššie postaveným predstaviteľom Izraela, ktorý sa vydal na oficiálnu cestu do tejto krajiny, píše AFP.

Od znormalizovania vzťahov medzi Izraelom a SAE podpísali obe krajiny množstvo bilaterálnych dohôd v oblasti cestovného ruchu, leteckého priemyslu či finančných služieb.

Lapid okrem veľvyslanectva v Abú Zabí otvorí aj generálny konzulát Izraela v Dubaji.

Izrael vlani znormalizoval svoje diplomatické vzťahy so štyrmi moslimskými krajinami: so SAE, Bahrajnom, Marokom a Sudánom.

Tento krok však odsúdili Palestínčania ako porušenie dlhoročnej politiky Ligy arabských štátov (LAŠ), podľa ktorej by jej členské štáty nemali nadväzovať vzťahy s Izraelom, pokiaľ židovský štát neuzavrie mier s Palestínčanmi.