Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Lapid:Svet by mal použiť vojenskú silu, ak Irán vyvinie jadrové zbrane

Izraelský premiér Jair Lapid počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vo štvrtok 22. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Je potrebné dať Iránu jasne najavo, že ak bude pokračovať vo svojom jadrovom programe, svet nebude reagovať slovami, ale vojenskou silou, povedal Lapid na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

New York 23. septembra (TASR) - Medzinárodné spoločenstvo by malo použiť vojenskú silu v prípade, ak Irán vyvinie jadrové zbrane. Povedal to vo štvrtok na pôde OSN izraelský premiér Jair Lapid. TASR správ prevzala v piatok z agentúr AFP a DPA.

"Je potrebné dať Iránu jasne najavo, že ak bude pokračovať vo svojom jadrovom programe, svet nebude reagovať slovami, ale vojenskou silou," povedal Lapid na 77. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Len v takom prípade bude podľa jeho slov možné uzavrieť "dlhodobú a silnejšiu" dohodu s Teheránom. Takisto uviedol, že Izrael bude ochotný zapojiť sa, ak sa bude cítiť ohrozený. "Urobíme všetko, čo bude potrebné. Irán jadrovú zbraň nezíska," povedal.

Lapid vládu v Teheráne obvinil z nenávisti voči Židom. Ideológia Iránu podľa jeho slov "nenávidí a zabíja moslimov, ktorí majú iné zmýšľanie" – ako spisovateľ Salman Rushdie a Mahsa Amíníová, ktorej smrť po zatknutí iránskou políciou vyvolala v Islamskej republike rozsiahle protesty.

Izrael považuje Irán za svojho úhlavného nepriateľa a Teherán viní z finančnej podpory hnutí vrátane libanonského Hizballáhu a palestínskeho Hamasu.

Izrael sa v posledných mesiacoch snaží presvedčiť Spojené štáty a hlavné európske mocnosti ako Británia, Francúzsko a Nemecko, aby neobnovili jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015, pripomína AFP.

Irán podpísal pôvodnú dohodu so Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou v roku 2015. Zaviazal sa v nej výmenou za zrušenie ekonomických sankcií obmedziť obohacovanie uránu a pripustiť dohľad inšpektorov OSN . V roku 2018 však Spojené štáty rozhodnutím vtedajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa jednostranne odstúpili od dohody s tým, že by ju mala nahradiť prísnejšia zmluva. Tú sa však nepodarilo vyjednať a Teherán po čase prestal dodržiavať pôvodnú dohodu.