Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Liga arabských štátov vyzvala Izrael, aby sa vzdal plánov na anexiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trumpom prezentovaný plán odmietli aj Palestínčania, Organizácia islamskej spolupráce a kritizovala ho aj EÚ.

New York 24. júna (TASR) - Liga arabských štátov (LAŠ) sa v stredu pripojila k výzve OSN, ktorá nalieha na Izrael, aby sa vzdal plánov na pripojenie častí Západného brehu k svojmu územiu. Informovala o tom agentúra AFP.

Svoje obavy vyjadrili počas videokonferencie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá bola venovaná izraelsko-palestínskemu konfliktu.

Toto zasadnutie bolo posledným veľkým medzinárodným stretnutím o tejto otázke pred 1. júlom, keď má Izrael začať realizovať prvé kroky na splnenie plánu pripojenia častí Predjordánska.

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Americký plán zaručuje Palestínčanom obmedzenú samosprávu v častiach Predjordánska, pričom povoľuje Izraelu pripojiť všetky tamojšie židovské osady a ponechať si takmer celý východný Jeruzalem. Palestínčania si pritom nárokujú na východný Jeruzalem ako na hlavné mesto svojho budúceho štátu.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že izraelská anexia by zmarila nádej na nové rokovania i na možné riešenie konfliktu v podobe existencie dvoch štátov - palestínskeho a izraelského. Diplomat tiež varoval, že takýto krok by "ohrozil úsilie o dosiahnutie regionálneho mieru" a v prípade svojej realizácie by predstavoval "to najzávažnejšie porušenie medzinárodného práva vrátane Charty Organizácie Spojených národov."

Trumpom prezentovaný plán odmietli aj Palestínčania, Organizácia islamskej spolupráce a kritizovala ho aj EÚ.