Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Laschet: Prekazený útok na synagógu bol zrejme islamisticky motivovaný

Armin Laschet, archívna snímka. Foto: TASR/DPA

Prípad oživil spomienky na útok spred dvoch rokov pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, kde chcel ozbrojený neonacista vtrhnúť do židovského chrámu, v ktorom si veriaci pripomínali Jom kipur.

Berlín 16. septembra (TASR) - Nemecká polícia zatkla vo štvrtok štyroch ľudí vrátane sýrskeho tínedžera, ktorí sú podozriví z naplánovania útoku na synagógu v meste Hagen počas prebiehajúceho židovského sviatku Jom kipur. Podľa nemeckých predstaviteľov bol plánovaný útok, ktorý úrady prekazili, zrejme islamisticky motivovaný. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Vyzerá to tak, že pred dnešným sviatkom Jom kipur bol odvrátený islamistický útok," vyhlásil Armin Laschet, premiér najľudnatejšej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa Hagen nachádza.

"Urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme objasnili, ktoré siete stoja za týmto sprisahaním," dodal Laschet. Politik sa zároveň uchádza o úrad kancelára po Angele Merkelovej.

Minister vnútra Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul dodal, že predstavitelia poznali podrobnosti o tomto sprisahaní.

"Jasne bol spomínaný čas akcie, zamýšľané miesto zločinu a páchateľ," povedal Reul.

Sviatok prebieha od stredajšieho do štvrtkového západu slnka.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Prípad oživil spomienky na útok spred dvoch rokov pred synagógou vo východonemeckom meste Halle, kde chcel ozbrojený neonacista vtrhnúť do židovského chrámu, v ktorom si veriaci pripomínali Jom kipur.

Do synagógy v západonemeckom Hagene vyslali ťažko ozbrojenú políciu už v stredu, teda na Jom kipur, ktorý je najposvätnejším dňom v židovskom kalendári.

Vo štvrtok bol v tomto prípade medzi štyrmi zadržanými aj 16-ročný Sýrčan.

Vyšetrovatelia stále prehľadávajú miesta v Hagene.

Týždenník Spiegel a denník Bild priniesli bez uvedenia zdrojov správu, že zahraničná tajná služba odovzdala informáciu, že sýrsky tínedžer plánuje útok výbušninami na synagógu.

Antisemitské útoky v Nemecku v posledných rokoch neustále pribúdajú - v roku 2019 bolo zaznamenaných 2032 takýchto trestných činov, čo bol nárast o 13 percent oproti predchádzajúcemu roku.