Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

László Trócsányi: Maďarsko dodržuje a dodrží všetky medzinárodné normy

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Stalo sa tak v reakcii na list generálneho tajomníka RE adresovaný maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, v ktorom Jagland požiadal o možnosť preskúmania noriem Radou Európy.

Štrasburg 28. septembra (TASR) - Maďarsko rešpektuje a bude rešpektovať všetky medzinárodné normy, vyhlásil dnes po rokovaní s generálnym tajomníkom Rady Európy v Štrasburgu maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi.

Hosť z Budapešti oboznámil nórskeho predstaviteľa v službách paneurópskej organizácie s obsahom a praktickou realizáciou legislatívnych zmien v Maďarsku, ktoré v súvislosti s utečeneckou krízou nadobudli platnosť 15. septembra. Stalo sa tak v reakcii na list generálneho tajomníka RE adresovaný maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, v ktorom Jagland požiadal o možnosť preskúmania noriem Radou Európy.

Trócsányi, ktorý uviedol, že cez Maďarsko prešlo v tomto roku štvrť milióna migrantov a 170.000 tam požiadalo o azyl, ubezpečil, že Budapešť je aj naďalej otvorená dialógu a pripravená na konzultácie s medzinárodnými inštitúciami.

Minister upozornil na prioritu, za akú Budapešť považuje dodržiavanie schengenských pravidiel, čo očakávajú aj vlády ďalších európskych štátov, ale aj dodržiavanie dublinskej úpravy v plnom rozsahu spoločne s úpravami v oblasti ľudských práv a azylového konania.

Generálny tajomník RE Thorbjorn Jagland pripustil, že dianie na maďarsko-srbskej štátnej hranici vyvolalo v Štrasburgu znepokojenie, preto sa listom obrátil na predsedu maďarskej vlády.

Obavy RE súvisia s troma hlavnými okruhmi otázok. Prvá sa dotýka tranzitných zón a diania v nich, podčiarkol a dodal, že Európsky dohovor o ochrane ľudských práv sa vzťahuje aj na ne. Druhá postupu a opatreniam voči ilegálnym migrantom, narušiteľom štátnej hranice, a to aj napriek tomu, že každá krajina má právo chrániť vlastné hranice. Jagland dostal podľa vlastných slov, ako píše tlačová agentúra MTI, správy o vynášaní rozsudkov v kontajneroch a urýchlených procesoch, aj keď sa domnieva, že spomínaný dohovor zabezpečuje isté práva aj narušiteľom štátnej hranice. Tretia súvisí s vynucovacími praktikami polície a armády.

Nórsky predstaviteľ RE odpovedal vyhýbavo na otázku, či bol spokojný s informáciami maďarského ministra spravodlivosti. Podľa jeho názoru ide o komplikovanú otázku, pričom nedávno prijaté legislatívne zmeny treba podrobiť detailnejšiemu skúmaniu.